KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Sunday 10 March 2013

Roti Jala...Tak Jumpa Rumah


Aduiiii ni nak citer ckit nih...
Erkkk ada ker orang nak baca nih? Huhuhuuh..
Alkisahnya sebuah citer..
Semalam aku sekeluarga ada kenduri kawin member aku ni dekat Dengkil...
Sebelum ni pernah jugak aku pergi kenduri kat Dengkil ni..
Alhamdulillah selamat sampai kenduri tu..
Tapi semalam punya citer nak mencari Perkampungan Orang Asli Bukit Damar...
Actually member aku ni memang orang asli dari Pahang..yang lakinya plk Dengkil..
So majlis sanding 2.00 petang..Aku dalam 12.00 tengahari tu dah gerak dh..
Ikutkan peta kena ikut PICC then cari jalan mati..
Nak mencari jalan mati tu la makan smpai 3jam adoiiii....
Dahla dari pagi En Hubby makan sandwich jer...
Tepon pengantin pun cakap kena cari jalan mati..
Borak punya borak akhirnya bateri mati...
En Hubby dah kebulur akhinya jumpa kedai makan kenduri la ngn kitaorg kat kedai tuh...
Sadis betul nak mencari umah pengantin nih...huuhuh
Okey la semalam roti telur jer breakfast..
Hari ni tayang roti jala plak...
Actually ni pestime aku buat roti jala...
Tengok la rupanya tuh...Adoiii sakit mata kan..
Tapi takper la walaupun rupa tak elok sangat tp sedap la..
Makan plak ngn kari ayam...
So kat sini aku tayangkan la resepi yang aku ambik dekat sini..
Terima kasih pada tuan punya resepi

Sumber : Senduk_Jebat

Bahan-bahan (roti jala)

-300 gm tepung gandum
-1 biji telur
-4 cawan air
-Sedikit garam
-1 sudu kecil pewarna kuning


Bahan-bahan kuah kari ayam

-200 gm isi ayam
-Serbuk kari
-Santan
-7 ulas bawang merah
-4 ulas bawang putih
-Sedikit halia, lengkuas dan kunyit
-2 batang kulit kayu manis
-3 biji buah pelaga
-3 biji bunga cengkih
-2 biji bunga lawang
-2 tangkai daun kari
-Minyak masak
Garam dan gula


       Cara-cara menyediakan roti jala
  1. Blend kesemua bahan sehingga sekata. Pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Jika cair, tambah sedikit tepung gandum. Jika pekat, tambah sedikit air.
  2. Panaskan kuali leper dengan api yang sederhana. Sapu sedikit minyak pada kuali.
  3. Masukkan adunan ke dalam acuan roti jala dan pusingkan acuan dalam kuali 360 darjah dari bahagian luar hingga ke bahagian dalam.
  4. Biarkan masak sehingga keperangan. Lipat roti jala sebanyak 2 kali dan angkat.
  5. Ulang langkah 3-4 sehingga habis adunan. Sesekali sapu sedikit minyak pada kuali.
        
       Cara-cara menyediakan kuah kari ayam
  1. Bawang besar, bawang putih dan halia dicincang halus. Kemudian tumis rempah-ratus dan bahan-bahan ini dalam minyak yang panas sehingga keperangan.
  2. Masukkan serbuk kari dan tambah sedikit air. Kemudian masukkan santan.
  3. Masukkan isi ayam dan biarkan sehingga masak.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa
     
     

5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. hehehe tp tu la rupanya memang non ado langsung..tak reti cmner nak menjala biar jadi cantik..

      Delete
  3. roti jala memang sedap kan.tambah2 cicah dgn kari ayam..alahai :)
    dok planning mlm ni nak buat.sbb brg dah ada :)
    jadilah dinner malam ni..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat la betul..Adda 10keping tu sekali hadap jer..memang kuat lantak..selamat menjala la yer...kihkihkih

      Delete