KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Friday, 1 March 2013

Nasi Jagung..Hidup Mesti Diteruskan...


Dah brapa hari dok godek2 umah kengkawan cari resepi..
Macam2 resepi yang menggoda anak tekak aku ni...
Dengan gambar kemain cantik..aku ni guna camera biasa jer tu gambar tak berapa sangat..
Dengan resepi kemain kreatif, nampak sedap..
Memang aku ni spesis tak bleh tengok makanan..mula la dok gila bayang..adoiiiii parah kan...
Hasil dok godek2 jumpa lah resepi nasi jagung nih..
Makan plak ngn ayam panggang jer..sebab nak cepat punya pasal..
Panggang pun dalam oven jer..huhuuh
Kena plak hari ni balik awal tu yang ada masa untuk godek2 lama ckit kt dapur...
Esok-esok dah tak payah pergi kerja..dah jadi suri rumah sepanjang masa..
Walau susah jugak nak buat keputusan ni tapi aku redha..
Dah bagi sesetengah orang aku ni tak kena jer kat mata diorang....
Dan bila ada seseorang dah macam tikam belakang..
Buat baik pun orang dah tak nampak..
Tapi takper la moga ini ada keputusan terbaik bagi aku...InsyaAllah...
Dengan sokongan En Hubby suruh tumpukan jerla untuk dia dan Rusydi..aku terima..
Lagi banyak pahala kan..Nak menyedapkan hati katakan..
Lagi pun boleh la dok godek2 banyak lagi resepi bila dah umah ni..hehehhe..
Tak payah nak melalut lagi..
Layan jer resepi kat bawah..

Sumber : Kak An@periuktanah

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5-8 orang) - tapi aku buat separuh jer untuk 3 orang makan..

2 1/2 cawan beras Basmathi
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar tomato puri
1/4 sudu teh lada sulah
1 labu bawang besar didadu
3 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
Buang cengkih, bunga lawang dan kulit kayu manis serba sedikit
5 biji buah pelaga
1/2 sm halia dihiris halus
1 helai daun pandan dicarik dan disimpul
1 cawan jagung manis- aku beli jagung manis yang dh frozen tu
2 sudu besar margerin untuk menumis
1 sudu teh garam
3 cawan air rebusan ayam-aku rebus ayam sekejap untuk panggang..

Cara memasaknya:

1. Basuh beras dan toskan. Letakkan periuk nasi di atas dapur gas. Hidupkan api dan masukkan margerin.
2. Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, daun pandan dan rempah ratus hingga wangi. Masukkan beras dan goreng sebentar.
3. Masukkan tomato puri susu cair, garam, jagung dan air rebusan ayam. Matikan api dan letakkan periuk nasi pada punca elektrik.
4. Masak nasi seperti biasa. Apabila nasi mendidih, kacau rata dan tutup periuk semula. Biarkan hingga masak. Apabila nasi masak, gaul dengan senduk agar nasi peroi.


2 comments:

  1. Laaaa nk berenti kojer ke? Mmg pown tak best klau keje ada byk nyamuk. Nk di spray kang, terkena nyamuk2 lain yg tak bersalah. So lebih baik cari kebahagiaan kt tmpt yg lain.

    Klau dihidang nasi jagung hari2 kat CiM alamatnya.....hidupku tak dpt diteruskan. CiM alergic

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula...tension jgk bila camtu...tp takper la kan mana tau rezeki adda lain plak kan..
      CiM alergic ngn jagung ker? xpernah plk dengar org elergic makan jagung...dia gatal2 ke cmne yer?

      Delete