KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Wednesday, 28 December 2016

Sotong Goreng Istimewa...


Baru aku perasan...
kat umah aku ni jarang masak sotong...
Hokey la ni nak tepek resepi sotong istimewa kononya....
hihihiih...

500gram sotong
Bawang merah, bawang putih dan bawang besar- hiris
Cili padi
Garam
Kunyit
Air asam jawa


Panaskan minyak, tumis bawang ngn cili hingga garing kemudian masukkan sotong.
Bila sotong hampir masak masukkan air asam jawa, garam, kunyit & cili besar. Sedia dihidang

Thursday, 22 December 2016

Lempeng Pisang...



Nyum nyum lempeng pisang pulak...
Haritu wat lempeng kelapa...
Rupanya abg sydi suka sgt...
Dia ckp mcm roti canai...hahaha..
hari ni mama dia kasi lempeng pisang...
Semalam bbysitter si adik bagi pisang masak...

Selalunya pisang kita wat cekodok...
Tapi pagi ni kita tukar menu jadi lempeng pisang....
Si adik makan habis 2keping...
Si adik memang kaki makan...
Bagi la apa pun memang tak ditolaknya....
Hhihihih....

1  1/2 cawan tepung gandum
1 cawan pisang masak yang telah dihancurkan atau dilecek!
1 – 1 1/2 cawan air (anggaran – boleh tambah jika pekat sangat )
1 sudu besar gula
1 biji telur
sedikit butter atau minyak
secubit garam


Cara-cara :

Satukan tepung, telur, garam, air, gula dan pisang lecek. Kacau sebati.
Panaskan butter atas kuali non stick…. susun pisang yang telah dipotong2 kemudian tuangkan adunan tepung tadi.
Guna api perlahan dan tutup sebentar.
Balikkan., masak seketika dan angkat!

Monday, 19 December 2016

Bubur KacaNG Sagu...



Teringin nak makan bubur kacang punya pasal...
Sedapnya bila dapat makan panas2...
Eh sejuk pun sedap jgk...
yg paling sedap isi dlm plastik jadikan aiskrim malaysia...
Fuhhh mabeles...

Mesti ada yang makan bubur cm aku ni kan...
hihihih....


Bahan-Bahan
2 cawan kacang hijau - rendam 1 jam
Air secukupnya utk merebus kcng hijau
1 cawan sagu direndam smpai kembang
2 cawan santan pekat
2 cwn santan cair
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
1 sudu besar minyak masak
2 helai daun pandan - belah dan simpul
1 sudu kecil garam


Cara-Cara
Rebus kacang hijau bersama air, garam dan masukkan 1 sudu besar minyak masak (*biar cepat empuk).
Bila kacang telah empuk dan kembang, masukkan gula pasir.
Masukkan pula gula melaka yg di racik. Kacau hingga gula larut dan sebati.
Masukkan sagu....masukkan pula santan cair ke dalam periuk bersama daun pandan. Masukkan santan pekat dan gaul sebati.. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.
Setelah siap bolehlah di hidangkan.

Friday, 16 December 2016

Lempeng Kelapa Muda...



Pagi jumaat ni kita bekfes ngn lempeng kelapa muda...
Fuhh dah berapa hari dok teringin...
Tengok plk kawan kat kampung makan lempeng ngn ikan rebus...
Fuhhh nak2 musim hujan plk kt kampung...

Kita yang dok kl ni pun hari2 hujan...
Pagi2 kemain sejuk...
Berkabus bagai....
So apalagi pekena lempeng kelapa muda..
Cicah ngn sambal bilis...
Kena plak kopi o panas...
Fuhhh....




SUMBER : CMG


BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan kelapa parut putih
1 1/2 cawan tepung gandum
1 camca teh baking powder
2 3/4 cawan air (kalau nak pekat, guna 2 cawan air)
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
Bancuh semua bahan diatas kecuali garam. Kacau rata dan tambah garam secukup rasa dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati. Ketepikan sekejap
Panaskan kuali atau mat guna non-stick pan saiz 7 inci, dengan sedikit minyak. Tuang 1 senduk atau ikut kesesuaian kuali anda. Ratakan adunan hingga rata. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng namak pucat. Terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga perang. Angkat.
Buat kaedah sama dengan baki adunan. Pastikan anda lenser sedikit minyak pada kuali sebelum anda letak adunan lempeng tadi. Hidangkan bersama kuah kari, sambal tumis atau sos kegemaran anda...


Thursday, 15 December 2016

Kek Oreo...



Jangan terkejut bila tuan umah terlebih rajin...
Ini la hasil bila semalam dok ziarah umh kekawan...
Dari satu umah ke satu umah kita tgk kek...
Terliur la plk tengok kek oreo...
Nampak resepi agak senang...
Aku lak taraf2 yg masih merangkak ni...
Baik la pilih resepi yang simple2....


Bila tengok kat blog org...
Fuhhh kemain ko dia punya deko...
Kalau aku yang jenis tangan keras kematu ni xpayah nak deko2 sgt la...
BaSIC sudah...
Okey la jemput tengok resepi..

SUMBER : QH

Bahan2
250 gm butter
1 cwn gula
2 cwn tepung naik sendiri - ita guna tepung kek
1 sudu kecil baking powder - tepung dan baking powder diayak
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
8-10 keping oreo - kisar halus (QH kisar sekali dgn krimnya)

Caranya
Campurkan butter, gula. tepung, baking powder, telur dan esen vanilla dan pukul selama 2 minit. Jangan terlebih pukul ye!
Campurkan oreo dan kacau rata.
Tuangkan adunan dalam paper cup. Susun atas tray. Adunan QH bahagi kepada 3 dan dibakar berasingan.
Bakar dalam oven dgn suhu 170C selama 10 - 15 minit 20-25 minit atau sehingga masak.

Wednesday, 14 December 2016

Agar-Agar Buih aka Puding Balqis...



Rajin kan tuan umah siap buat agar2...
ini belum rajin sgt lagi...
Konon nak agar2 buih..
Tapi xmenjadi sangat..
Maybe aku pukul telur xcukup lama...
Pernah tengok umah lain tayang agar2 buih ni berlapis2 ko...
Macam2 color ada...
Ala2 rainbow pun ada...
AKu mmg xdapat la virus rajin sebegitu...
Boleh retak pinggang aku nak dok melapis color2 tuh...
Okey la...nak cuba resepi kat bawah...

SUMBER : HaSue

Bahan:
1 paket agar2 serbuk (12gm) - hasue guna 10g
850 ml air
3 bj telur A ~ ambil putih sahaja - hasue guna 4 biji putih telur size B
145 gm gula
1 sudu teh esen vanila
2 helai daun pandan
pewarna mengikut pilihan

Cara:
Masak air bersama gula, agar2 dan daun pandan hingga mendidih.
Kemudian masukkan esen vanila.
Pukul putih telur hingga betul2 kembang (jika diterbalikkan mangkuk, telur tak jatuh)
Basahkan loyang yg hendak digunakan dgn sedikit air (buang lebihan air)
Ambil satu senduk adunan agar2 dan satu senduk putih telur yg dah dipukul tadi.
Masukkan sedikit pewarna yg disukai dan kacau hingga sebati.
Tuangkan kedalam loyang dan ratakan.
Ulang lagi spt tadi, ambil satu senduk adunan agar2 dan satu senduk putih telur, masukkan pewarna lain pula dan kacau hingga sebati.
Tuangkan secara berhati2 keatas lapisan pertama tadi.
Ulanglah sehingga habis kesemua adunan agar2 dan putih telur.
Biarkan agar2 sejuk dahulu barulah dimasukkan ke dalam peti ais.
Biarkan sejuk kemudian bolehlah dihidangkan.
Selamat Mencuba ....

Tips Dari Kak Nor:
* utk mempercepatkan proses agar2 mengeras setelah dilapiskan, gunakan sebiji loyang yg lebih besar dan isikan air (boleh juga dimasukkan sedikit ketulan ais). kemudian letakkan loyang yg nak diisikan agar2 tadi ke dlm loyang berisi air tu. cara ni akan menpercepatkan agar2 yg dilapiskan tadi mengeras.
* utk menghasilkan agar2 yg tidak terpisah antara satu lapisan dgn lapisan yg lain, proses membancuh adunan agar2 dan putih telur serta perwarna perlu dibuat cepat2 ya.. :)
* seeloknya masa nak menuang lapisan seterusnya, tuang atas belakang spatula yg diletakkan di bahagian tepi loyang. tuang secara perlahan2 dan jangan tuang direct kat tengah2 adunan. kebiasaannya bahagian tengah agak lambat sedikit mengeras (ni utk mengelakkan adunan terjerlus ke lapisan sebelumnya)

Tuesday, 6 December 2016

Ikan Bilis, Kentang Dan Tauhu Goreng Kicap...



Hari ni masak resepi simple ni...
makan dengan nasi panas2 pun sodap...
Boleh bertambah2 pnya...

Bahan-bahannya:
2 genggam ikan bilis.
1 batang cili merah di hiris.
1 biji bawang holand di hiris.
1 sudu kicap manis
2 biji kentang
2 ketul tauhu
Secubit garam untuk perasa.

Cara-caranya:
Ikan bilis, kentang dan tauhu di goreng garing dan di ketepikan.
Keluarkan baki minyak dan tinggal kan sedikit saje.
Tumiskan bawang sehingga naik bau wangi.
Masukkan cili blend dan tumis sehingga wangi.
Masukkan cili merah.
Masukkan kicap manis dan gaul rata.
Taburkan garam sebagai perasa.
Tutup kan api
Masukkan semua bahan yng digoreng tadi dan gaul rata.
Sedia untuk di hidang.


Monday, 5 December 2016

Nasi Ayam Hainan....



Pestime masak nasi ayam hainan....
Sesekali kita tkar menu apa salahnya kan...
Selalunya nasi ayam yg goreng tu...
Kali ni kasi men sihat sikit...
Kita main rebus2 jer...

Alhamdulillah menjadi...
Sedap pn sedap....
Memang tak rugi la mencba....


SUMBER : Resepi Raidah

Bahan-bahan:

Bahan untuk rebus ayam:
1 ekor ayam
Air ~ mesti cukup untuk tenggelamkan ayam
Garam
Serbuk pati ayam ~ kalau suka
2 inci halia ~ diketuk

Cara penyediaan:
Sediakan periuk, letak air, garam, dan halia yang diketuk. Didihkan.Masukkan ayam . Masak anggaran 30- 40 minit. Angkat dan toskan.

*
~ Cucuk peha ayam untuk tahu jika sudah masak. Ayam tidak boleh direbus terlalu lama takut dagingnya tidak sedap jadi, pandai2 untuk agak. Jika tidak berdarah,bolehlah angkat ayam dan toskan airnya. Biarkan ayam betul-betul sejuk baru dipotong kalau tidak takut dagingnya hancur.
~ Resepi asal, ayam yg telah direbus perlu direndam di dalam air ais selama lebih kurang 10-15 minit. tetapi saya tidak merendam ayam tersebut.

Untuk nasi:
3 cawan beras
5 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras yg digunakan
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
Garam
1 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak

Cara penyediaan:
1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi.
3. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam dan garam.
4. Tanak hingga masak.

*Resepi yg sebenarnya menggunakan lemak/kulit ayam tapi saya tidak menggunakannya.

Untuk sup:
Air rebusan ayam
Daun sup ~ dihiris

Cara penyediaan:
~ Air rebusan ayam tadi dididihkan. Letaklah garam secukup rasa. Hidangkan bersama hirisan daun sup.

Untuk sos cili:
10 biji cili merah
1 inci halia
2 ulas bawang putih
1 sudu besar gula
Garam
2 sudu besar jus limau nipis
1/2 botol sos thai

Cara penyediaan:
1. Kisar cili merah, halia. bawang putih dan jus limau.
2. Masakkan dalam periuk. Masukkan gula, garam dan sos thai.

Untuk sos kicap:
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
5 sudu besar air rebusan ayam
1 sudu besar gula

Cara penyediaan:
Campurkan semua bahan dan masak di atas dapur sehingga mendidih.

Bahan sampingan:
1 batang timun ~ dihiris
2 biji buah tomato ~ dihiris
Salad ~ dihiris
Bawang goreng ~ ditabur di atas nasi dan di dalam sup
Minyak bijan ~ taburkan ke atas ayam yg telah dipotong.

Tuesday, 29 November 2016

Paprik Special...



Haaa ni dia lauk org malas...
Semua campak jer...
Ada ayam..ada udang...ada sayur...
Gempak tak???

Bila dah xde idea ni la jawabnya...
Tak payah masak banyak2 lauk...

1/2 ekor ayam – dipotong kecil atau ikut suka
Sedikit udang
4 biji bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar (dimayang)
1 batang serai (dititik)
5 biji cili padi (dihiris)
2 biji limau kasturi – diambil jusnya 
3 helai daun limau purut – disiat2
7 sudu besar sos cili
6 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
sedikit cendawan, jagung muda dan karot
air secukupnya

Cara :

panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam setengah masak, jangan terlalu garing.
masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk berserta dengan cili padi. kacau sekejap.
kemudian masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap manis.
kacaukan sebati dan biarkan mendidih sekejap. masukkan pula sedikit air.
selepas itu masukkan serai, daun limau purut dan semua jenis sayuran.
kacaukan dan bila mendidih barulah dimasukkan  bawang besar.
hidang dan hiaskan..

Monday, 28 November 2016

Mi Hoon Goreng...



Bekfes pagi ni layan mi hoon goreng...
Resepi ni aku cedok dari umh k.Azie...
Ini pun aku ubah tang sayur ngn bahan ada kt umh jer...
Memang aku suka sgt cedok resepi kat sana...
Apa yg aku buat mmg menjadi la...
Senang pun senang...
Pastu banyak pulak masakan kelate...
Lagi la nyakut ore kato...

ok resepi kat bawah...

SUMBER : Azie Kitchen

Bahan Bahan: 
1 bungkus bihun - direndam hingga lembut & tos
1 biji bawang besar - dihiris
1 mangkuk sotong atau udang 
1 mangkuk karot - hiris memanjang
1 mangkuk kubis
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap lemak manis Jalen
Garam, gula dan serbuk perasa jika suka
Minyak masak 

Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang merah 
3 ulas bawang putih 
1/2 genggam ikan bilis - direndam 

Bahan Hiasan:
Bawang goreng
Daun sup
Cili merah

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang besar sehingga naik bau. Inilah yang akan menjadikan sambal mee hoon goreng kita menjadi lebih sedap.

Masukkan bahan tumbuk dan kacau rata sehingga naik bau. Masukkan pula cili kisar dan kacau rata. Kecilkan api dan masak sehingga cili benar benar masak dan garing. 

Setelah cili garing, masukkan sedikit air, sos tiram, kicap, gula dan garam secukupnya. Masak sehingga sambal terbit minyak. 

Setelah terbit minyak, masukkan karot dan sedikit air lagi untuk melembutkan karot. Agak agak karot lembut, bolehlah dimasukkan sotong dan kacau rata seketika sahaja kerana tidak mahu sotong terlalu masak ketika ini. 

Kemudian masukkan mee hoon. Kacau rata sehingga mee hoon lembut. Jika mee hoon belum cukup lembut, masukkan air sedikit demi sedikit. 

Akhir sekali, masukkan pula sayur kubis. Setelah sayur lembut, bolehlah tutup api. Tabur dengan bahan hiasan sebelum dihidangkan.

Monday, 21 November 2016

Choc Chips Cookies...



Biskut yang paling banyak dok interframe dlm blog aku ni...
Biskut kegemaran seisi umah...
Hari minggu boleh la dok layan buat biskut...
Hari biasa jangan harap la..
nak masak pun malas...




Nak2 ada pembantu cmni kan...
Maklumlah aku xde geng dapur...
Si abang excited nak cuba buat biskut...
Katanya nanti nak bg kat teacher n friends kt school
So aku bg dia buat,,,
Macam2 bentuk dibuatnya...
Layankan jer la....

1. 2 setengah cawan tepung gandum
2. 1 cawan gula perang 
3. 250g butter
4. Setengah cawan serbuk koko. 
5. 1 biji telur 
6. 1 sudu teh esen vanilla
7. 1 sudu teh baking powder
8. 1 sudu teh soda bikarbonat
9. 2 cawan chocolate chips 
10. 1 cawan kekacang

1. Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko. Campurkan dalam satu bekas dan gaul biar rata. Campurkan dengan baking powder dan soda bikarbonat. Letak tepi.
2. Pukul butter dengan gula perang sampai creamy.
3. Dah creamy, masukkan telur dengan esen vanilla.
4. Pukul lagi sampai puas hati. Dalam 3, 4 minit.
5. Campurkan dengan adunan tepung-tepung tadi. Masukkan tepung sikit-sikit sampai habis. Guna senduk.
6. Masukkan chocolate chips ngn kacang pulak. 
7. Sudukan jer kecik2 letak atas loyang.
8. Bakar.


Monday, 14 November 2016

Lemak Nenas Dengan Udang..



jom lunch....
udang dengan nenas...
dr semalam kecur liur nak makan nenas....
kalau ada udang galah ni lgi sodap......

makan ngn ikan masin, ulam ngn sambal belacan...
yummy....

Bahan-bahan

500gm udang 

3 ulas bawang kecil 

1 genggam cili api 

1 inci kunyit segar

700 ml santan segar/kotak

½ biji nanas muda

Secukup rasa garam




Cara-cara penyediaan

1. Potong nenas kecil-kecil kemudian rebus , tapis dan ketepikan.

2. Kisar cili api, kunyit, bawang merah dengan 1 cawan santan. 

3. Masak bahan kisar dan lebihan santan sehingga mendidih.

4. Kemudian masukkan nenas dan udang. Biarkan mendidih

5. Padamkan api dan siap untuk dihidangkan.


Monday, 7 November 2016

Spaghetti With Tomato Sauce...



Spaghetti pulak.....
Peberet Rusydi ngn Rizqi...
Kalau dapat yg ni seharian la dok ulang makan...
Bila buat sendiri suka hati mak nenek jer la nak letak meatball banyak mana...
So tak payah nak berebut meatball bagai..
Meatball ni aku kirim dekat tukang urut indon yg dekat umh ni...
Dia selalu buat bakso...
So aku kirim dia belikan kt member dia...
Yang kecik dan yang besar...
Yang kecik dalam 100 biji 
Yang besar lupa lak brapa..rasa dlm 30biji kot...
Total aku bagi dia rm30....
Daging cincang plak aku tukar ngn daging beger...
Rembat jugak daging beger adik aku...
Dia kan jual beger...so sonang...hahahah

Resepi ni aku tak guna prego...
Nampak dekat satu blog ni...
Nampak menarik dia buat home made sauce...
So aku try buat....
Siyes en asben pun suka...
Cuba la buat confirm sedap punya...



Ingredients:

1 Bowl boiled spaghetti

1 handful of Ground beef
1/5 big white onion - chopped
2 clove garlic - chopped
4 helai fresh basil leaves
Olive oil/vege oil
Salt & pepper
Chili flakes (optional)
Oregano
Ketchup
Dried parsley*
Mozarella cheese*

p/s- * means optional for finishing

1. Didihkan air campur sikit garam. Sediakan semangkuk besar air sejuk atau air paip sebelah air didih tu. Bila dah didih, rendam tomato untuk 10 saat. After 10 saat, terus keluarkan tomato tadi, rendam dalam air sejuk. Masa tu, kulit tomato akan senang tertanggal. Tanggalkan semua kulit tomato.
2. Buang biji tomato, potong tomato kecil2, tak perlu sama bentuk atau size. Just roughly chopped.
3. Panaskan minyak dalam pan lain. Tumis bawang putih separuh dari yang dah di cincang tadi dan white onion sampai naik bau, masukkan tomato tadi dan chili flakes jika guna. Biarkan sampai mendidih, tutup api.
4. Masukkan tomato dengan bawang dalam blender. Masukkan juga basil leaves, some salt and pepper. Blend sampai semua hancur.
5. Dalam pan tadi, panaskan minyak, tumis bawang putih yang tinggal sampai naik bau.
6. Masukkan ground beef, masak sampai daging tukar color merah gelap. Kemudian masukkan sos tomato yang dah blend tadi.
7. Masukkan sedikit oregano, salt and pepper, dan ketchup secukup rasa.
8. Bila dah mendidih dan sedikit pekat, boleh tutup api. Tuang atas spaghetti yang dah boiled. Taburkan dried parsley and mozarella jika gunakan.


Monday, 31 October 2016

Soto Ayam....


Rajin pulak bersoto ari minggu ritu...
Aku mmg suka makan soto ngn nasi impit...
Bleh makan ngn mihun..mee....
Oklah tak bleh nak cakap banyak...
kejap lagi nak turun warehouse stock take...
ponat....

SUMBER : iresepi

Bahan-Bahan:

Bahan untuk rempah tumis kuah soto:
3 biji bunga lawang
2 batang kayu manis
4 kuntum cengkih
6 biji buah pelaga
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar serbuk lada putih atau lada sulah

Bahan untuk dikisar halus:
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci halia
1 ketul kunyit hidup

Bahan untuk kuah :
1/2 senduk minyak masak
1 ekor ayam saiz sederhana kecil, potong 4
1 mangkuk santan pekat
1 jug air

Bahan untuk dihidangkan soto ayam
3-4 bungkus nasi impit, rebus sehingga masak dan potong dadu besar
500 gram taugeh, bersihkan dan potong bahagian akar
bawang goreng
suhun, goreng hingga garing
isi ayam goreng dari sup, dicarik halus
daun sup, hiris kecil
daun bawang, hiris kecil
cili merah, hiris nipis
kacang tanah, goreng dalam minyak
begedil

Bahan untuk kuah kicap bercili
1 mangkuk kecil kicap manis
10-15 biji cili padi
5 ulas bawang putih
2 biji limau kasturi

Cara Penyediaan:

Panaskan minyak masak, masukkan bahan tumis dan kacau sehingga naik bau dan kemudian masukkan bahan kisar. Kacau dan masak rempah sehingga garing.
Masukkan ayam dan kacau selama 1-2 minit. Masukkan air, kiub ayam dan rebus sup sehingga mendidih seketika. Masukkan pula santan pekat dan masak sehingga ayam lembut dan empuk.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Angkat ketulan ayam dan gorengkan seketika sehingga kekuningan. Sejukkan dan carik isi ayam.
Hidangkan dengan cara masukkan ketulan nasi impit, isi ayam, taugeh, daun sup, cili merah, begedil, bawang goreng, suhun goreng dan kacang tanah. Tuang kuah secukupnya. Soto harus dimakan bersama cili kicap.

Cara untuk cili kicap:
Goreng cili dan bawang putih di dalam minyak sehingga lembut dan angkat.
Dalam pengisar, masukkan cili dan bawang putih goreng tadi dan kisar sehingga halus.
Tuang ke dalam mangkuk dan perah jus limau kasturi. Kacau sebati.




Wednesday, 26 October 2016

Nasi Jagung...



Dah lama tak masak nasi jagung....
Balik semalam mood rajin...
Masak nasi jagung utk bekalan kat opis esk....
Aku makan ngn ayam bakar jer....
Ikut korang la rasa nak makan ngn ayam masak merah ke apa ker...
Ikut rasa tekak..hiihih




SUMBER : nannie

BAHAN-BAHAN:
 4 cawan beras basmathi 
5 cawan air 1 biji jagung segar - ambil biji jagung saja 
1 cawan susu cair 
2 helai daun pandan - disimpul & ikat 
20 biji gajus - dikisar 
4 sudu besar mentega 
1 sudu besar minyak sayur 
Garam secukup rasa 

BAHAN TUMISAN DIKISAR : 
5 biji bawang merah 
3 ulas bawang putih
 1 inci halia 

CARA MEMASAK : 
Kupas semua bawang dan halia serta dipotong dan semuanya dikisar sehingga halus . 
Basuh beras dan rendam beras selama 30 minit kemudian ditos ketepi kan dulu . 

Periuk nasi di letakkan atas dapur dulu untuk menumis semua bahan-bahan . Panaskan semua mentega dengan minyak dalam periuk nasi kemudian tumis semua bahan dikisar dan biar sampai bawang masak kekuningan . Terus masukkan air dengan jagung , daun pandan dan biarkan sampai air mendidih . 

Kemudian masukkan semua beras , gajus yang dikisar , garam secukup rasa dan kacau bagi mesra semua bahan-bahan . Terus angkat periuk nasi ini dan masukkan ke dalam badan periuk nasi untuk proses masak seterusnya macam kita masak nasi biasa guna eletrik . Bila nasi dah masak boleh la di gaul perlahan-lahan nasi dan dimasukkan semua kismis dgn buah gajus serta dikacau rata kemudian boleh la ditutup suis periuk nasi ini .




Tuesday, 25 October 2016

Sambal Tempe, Terung Dan Ikan Bilis....



ni la menu kegemaran aku..
Aku mmg suka makan nasi panas2 dengan lauk kering2 cmni...
Fuhh terangkat ko....
Simple jer...
Tapi yang simple ni la boleh buat berat aku naik berkilo2...

Monday, 24 October 2016

Lawar Terung Bersama Ikan Pari...



Pestime tgk dlm fb ada org masak ni nampak cm sedap...
gigih ku cuba google resepi ni....
Lastly nampak kat umh k.izah....
fuhhh.....

Mula2 aku bakar dlu terung tuh...
Sekali bakar...semerbak bau terung bakar dlm umh...
Fuhhh kemain sedap bau weiii.
Kalah segala bau minyak wangi mahal tuh...
Kebetulan ada la ikan pari ckit lebih buat asam pedas ritu...
Aku bakar sekali..nak cmpur kengkonon...

Dah siap masak.....
Ku goreng plk ikan pekasam yg beli online ritu...
pastu sambal ikan bilis kentang....

Fuhhhh korang dapat bayangkan x???
Makan ngn nasi panas2.....
adoiiiiii......nikmat ooo...

SUMBER : Izah Daud

2 biji terung purple size sedang
* bersihkan, jangan dipotong. Terus aje bakar terung bersama kulitnya. Bakar sehingga kulit bertukar hitam dan lembik texturenya. Angkat terung, potong menggunakan sudu, dan kukut isinya menggunakan sudu. Ambil isi sehingga tinggal kulit hitam sahaja.
Ikan pari pun sama....aku bakar then potong kecik2...

1/2-3/4 cawan santan pekat sedang* kelapa diperah menggunakan air masak. Kalau beli santan mentah kena masakkan dulu la. Biasa untuk menu ni saya perah kelapa guna air masak, sebab menu ni tidak dimasak. 
2 ulas bawang kecil-hiris
garam secukup rasa
cili padi*optional


Campurkan santan bersama bawang dihirs dan cili padi. Perasakan dengan garam. Kemudian tuang ke dalam isi terung yang telah diasingkan dari kulit. Gaul2kan rata dan hidang.

Thursday, 20 October 2016

Puding Cincau Rose...



Memuding plak kita kan...
Puding ni dah biasa buat...
Selalunya color ijau...
Puding pandan cincau..
Ni kita kasi tukar color...
Jadi cm bandung lak ek....
Kasi pemes nama sikit Rose...
sebab letak sirap Rose...hahahha

1 pack agar-agar bertali
1 tin susu cair
1 liter air
1 cawan gula
1 cawan cincau yg dah dicingcang
Sirap

1. Masak agar2 dengan air hingga hancur.

2. Kemudian masukkan gula dan susu cair.

3. Ambil 2 cawan agar dan letakkan beberapa titik sirap.

4. Masukkan kedalam loyang dan biarkan sejuk sedikit, taburkan cincau yg dicincang tadi.


Wednesday, 19 October 2016

Roti Lapis Daging Berkeju...


Bekfes pagi ni ala2 meriah korg....
Western stail...
Ada roti plk yg nak expired...
tanya cik google apa yg best...
jumpa la resepi ni...
Bahan pulak mmg ada kt umh...
Untung kan ada adik jual beger ni...
Aku rembat jer daging beger ngn cheese dia...hahaha...






SUMBER : eresepi

BAHAN-BAHAN

– 12 keping roti
– 3 biji telur
– 200ml susu fresh
– 8 keping slice cheese
– cheddar diparut
– salad atau sayur kegemaran

Bahan Inti
– 300gram daging cincang @ 4 keping daging burger yang dihancurkan
– 2 ulas bawang putih
– 1 biji bawang besar
– 1/2 paket perencah daging black paper maggi
– Minyak masak
– Garam dan gula secukup rasa
– Sedikit air



CARA-CARA

Untuk Inti
1.Panaskan minyak, tumis bawang putih dan masukkan bawang besar serta daging. Goreng sehingga daging empuk.
2.Masukkan perencah black paper bersama sedikit air. Masak sehingga daging masak dan agak kering. Ketepikan…

Untuk Roti lapis
1. Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dengan butter atau mentega.
2. Gaul telur dengan susu sehingga sebati, kemudian celup roti kedalam bancuhan susu dan susun ke dalam bekas (langkah 1) hingga penuh.
3. Letakkan separuh inti roti tadi ke atas roti dan ratakan. Susun kepingan cheese di atas inti daging.
4. lapiskan dengan lapisan roti yang dicelup seperti langkah 2.
5. Tabur chesdar parut ke atas lapisan atas sekali.
6. Jika ada lebihan telur siram ke atas roti .
7. Bakar dalam oven pada suhu 180c lebih kurang 40 minit sehingga sehingga masak dan siap!!

Selamat mencuba!!


Tepek sikit pic bebudak ni g tengok wayang...
Sesekali bawak outing tengok wayang...
Mama ngn papa pun sekali la dating tengok wayang citer katun..
Yer la dah ada anak sekarang tengok citer katun la jawabnya...