KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Monday, 14 November 2016

Lemak Nenas Dengan Udang..



jom lunch....
udang dengan nenas...
dr semalam kecur liur nak makan nenas....
kalau ada udang galah ni lgi sodap......

makan ngn ikan masin, ulam ngn sambal belacan...
yummy....

Bahan-bahan

500gm udang 

3 ulas bawang kecil 

1 genggam cili api 

1 inci kunyit segar

700 ml santan segar/kotak

½ biji nanas muda

Secukup rasa garam




Cara-cara penyediaan

1. Potong nenas kecil-kecil kemudian rebus , tapis dan ketepikan.

2. Kisar cili api, kunyit, bawang merah dengan 1 cawan santan. 

3. Masak bahan kisar dan lebihan santan sehingga mendidih.

4. Kemudian masukkan nenas dan udang. Biarkan mendidih

5. Padamkan api dan siap untuk dihidangkan.


1 comment:

  1. Oh! Udang masak apa pun sodap... nyum nyummmm!

    ReplyDelete