KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Friday 16 December 2016

Lempeng Kelapa Muda...



Pagi jumaat ni kita bekfes ngn lempeng kelapa muda...
Fuhh dah berapa hari dok teringin...
Tengok plk kawan kat kampung makan lempeng ngn ikan rebus...
Fuhhh nak2 musim hujan plk kt kampung...

Kita yang dok kl ni pun hari2 hujan...
Pagi2 kemain sejuk...
Berkabus bagai....
So apalagi pekena lempeng kelapa muda..
Cicah ngn sambal bilis...
Kena plak kopi o panas...
Fuhhh....




SUMBER : CMG


BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan kelapa parut putih
1 1/2 cawan tepung gandum
1 camca teh baking powder
2 3/4 cawan air (kalau nak pekat, guna 2 cawan air)
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
Bancuh semua bahan diatas kecuali garam. Kacau rata dan tambah garam secukup rasa dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati. Ketepikan sekejap
Panaskan kuali atau mat guna non-stick pan saiz 7 inci, dengan sedikit minyak. Tuang 1 senduk atau ikut kesesuaian kuali anda. Ratakan adunan hingga rata. Masak dengan api sederhana hingga permukaan lempeng namak pucat. Terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga perang. Angkat.
Buat kaedah sama dengan baki adunan. Pastikan anda lenser sedikit minyak pada kuali sebelum anda letak adunan lempeng tadi. Hidangkan bersama kuah kari, sambal tumis atau sos kegemaran anda...


1 comment:

  1. lempeng kelapa waktu hujan...makan dengan sambal, minum kopi o kawwww...uishhhh sedap sangat tu.....best betul!

    ReplyDelete