KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Monday, 19 December 2016

Bubur KacaNG Sagu...



Teringin nak makan bubur kacang punya pasal...
Sedapnya bila dapat makan panas2...
Eh sejuk pun sedap jgk...
yg paling sedap isi dlm plastik jadikan aiskrim malaysia...
Fuhhh mabeles...

Mesti ada yang makan bubur cm aku ni kan...
hihihih....


Bahan-Bahan
2 cawan kacang hijau - rendam 1 jam
Air secukupnya utk merebus kcng hijau
1 cawan sagu direndam smpai kembang
2 cawan santan pekat
2 cwn santan cair
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
1 sudu besar minyak masak
2 helai daun pandan - belah dan simpul
1 sudu kecil garam


Cara-Cara
Rebus kacang hijau bersama air, garam dan masukkan 1 sudu besar minyak masak (*biar cepat empuk).
Bila kacang telah empuk dan kembang, masukkan gula pasir.
Masukkan pula gula melaka yg di racik. Kacau hingga gula larut dan sebati.
Masukkan sagu....masukkan pula santan cair ke dalam periuk bersama daun pandan. Masukkan santan pekat dan gaul sebati.. Biarkan mendidih sebentar dan tutup api.
Setelah siap bolehlah di hidangkan.

1 comment:

  1. sy mmg suka mkn bubur, apa ja jenis bubur 😍

    ReplyDelete