Jangan pelik la yer menu2 umah aku ni simple sesangat..
Nak wat cmno aku ni tak reti masak huahuahua..
Ni pun dop belajar lagi resepi yang senang2 dulu..
Takpe la kan janji perut aku laki bini kenyang..
Hari ni masak ikan masak cili api..
Lawan plk ngn ikan kering, budu dan ulam...
Cukup la tu..bukan nak makan ramai2..
4 ekor ikan kembung
1 genggam cili api merah*
2 biji cili merah*
1 s/k kunyit
1 inci halia*
5 ulas bawang merah*
2 batang serai dititik
1 mangkuk santan
1 mangkuk air
1 keping asam keping
garam & gula
Cara-cara :
kisar bahan2 bertanda (*).. masukkan dalam periuk..
panaskan bersama semangkuk air dan kunyit.. bila mendidih.. masukkan ikan
masukkan juga serai.. asam keping.. garam dan gula..
bila ikan telah masak masukkan santan..
kecilkan api.. biarkan santan mendidih sekejap..
tutup api sedia untuk dihidang..
kadang2 yang ringkas tu lagi sedap kan...?
ReplyDeletebetul tu..senang nk masak cepat dimakan..
DeleteSimple tapi sedap tu....
ReplyDeletekadang2 simple tu sedap..
DeleteSalam syuhadda...emmm kmaz suka lauk2 simple mapel ni..dapnyee...
ReplyDeletewsalam kmaz..adda pandai masak simple2 jer..yang advance2 tu tak brapa reti lgi..
Deletelauk simple mcm ni mmg menyelerakan..plg xtahan ada budu ngn ulam..huhuu..mau bertambah ns ^_^
ReplyDeletebudu ngn ulam tu xleh tinggal..namanya orang kelate..
Delete