Actually tengah hari tadi pergi kenduri kawin member opis lama aku..
Cantiknya member aku bila tengok sebab dia memang jarang make up..
Sekali make up wowww terpegun bila tengok..
Dalam dok makan-makan tu dengar la plk orang belakang dok bercerita pengantin tak sepadan la..
Actually member aku ni sebenarnya berbadan besar sedikit dan suaminya plk kurus dan memang kecik orangnya..
Kenapa la nak kutuk-kutuk pengantin tak sepadan ke apa..dah memang jodoh dia..
Cuba la doakan baik-baik..
Okey nape aku plk sentap!!!
Sebab aku pernah rasa sakitnya telinga ngn hati bila orang cakap kita macam tu..
Sebab before kawin sesetengah tu ada jgk la dok cakap camtu kat aku..
Maklumlah aku ni kan tembam, gelap dan rendang orangnya..Lain benar ngn En Hubby yang cerah, tinggi & kurus tu..Tapi tetap manis okeyyy<<<<<statement tak nak kalah..
Tapi sampai bila nak dengar cakap orang kan..janji kitaorang bahagia...
Okey la dah merapu meraban...
Okey balik jer dari kenduri tadi lepak-lepak kejap smbil jengah sana-sini..
Masuk dapur teringin nak buat sesuatu untuk santai di petang hari..
So mula la dok menguli kt dapur menggunakan tulang empat kerat ku ni..
Bagi terbakar ckit lemak-lemak kat lengan nih...
Tapi korang jangan dok gelak plk tengok donut aku tu macam-macam bentuk dibuatnya..
Ada yang senget benget..tak bulat macam donut pun ada..kihkih
Tak per janji nak masuk mulut gk kan..janji sedap..
Gebu tak payah cakap la memang gebu betul..
Layan jer resepi kat bawah..
Kak Fiza saya mintk copy resepi donut ni kat sini yer..
Sumber : FizaNordin
Bahan-bahan
200g tepung roti
20g gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil dry yeast
100ml susu segar
20g butter (kak fiza guna shorterning lebih gebu) - aku pun guna shortening jugak le...
minyak masak untuk menggoreng
coklat bar kacang atau manik hiasan
Cara-cara
1.Masukkan tepung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Kacau.
2.Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan sedikit.
3.Masukkan pula butter
4.Uli sehingga tak melekat ditangan
5.Tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab. Biar naik 2 kali ganda
6.Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik. 7.Bahagikan kepada 8 bahagian. Rehatkan selama 5-6 minit
8.Jadikan dia seperti bentuk donut..
9.Penaikkan lagi sehingga 1.5 kali ganda.
10.Goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang. Sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak.
Step untuk coklat ganache
1. coklat bar dan susu satu sudu di panaskan didalam microwave dalam 10 -15 saat atau hingga cair. @ double boil hingga cair.
2. Letakkan coklat dia atas donut tersebut dan hiaskan dengan hiasan yang disukai.
Salam adda... biarlah apa org nak kata adda...janji adda bahagia... and donut tu mmg nmpk gebunya... maveles...heheheehe
ReplyDeleteWsalam...Betul tu..tak pasal2 dok dgr cakap org kita laki bini bergaduh lak kan..
DeleteMau tak gebu donut tu berjam2 dok menguli sampai rasa nk tercabut pangkal bahu...
memang org suker bercakap bila x kena pada pandangan matanya
ReplyDeletetak baik gitu kan, ajal maut jodoh Allah tentukan buat apa kita hambaNya ini nak pertikaikan betul tak?
yg penting hati masing2 dan kita bahagia
macam donut sedap dimakan, tambah lazat bila di sadur coklat tu, nk seketulll he heee
Betul tu..semua yang diciptakan Allah kat alam ni semua dah cantik dan ada kelebihan masing2..cuma kita umatNya ni haruslah bersyukur..
DeleteAlamakkk dah licin..Adda pun dh selamat dlm perut ni 2 ketul..kihkih
Pedulikan ckp org, klau kita hidup dgn ckp2 org, memang kita takkan maju. Diorg tu yg suka mengata ada penyakit dengki. Tak puas hati lah tu....biar laaaa AAK?
ReplyDeleteAnk CiM suka mkn donut. Tak kesah laaa donut tu buruk ke apa. Yg penting rasanya sedap. Donut cantik rasa tengek pown org mengata, donut buruks rasa sedap pown org mengata. Tutup je mulut org tu dgn donut...
Sokong sangat dengan kata2 CiM...
DeleteHeheheh bila baca jer ayat CiM ni yang pandai kaitkan topik ni dan selitkan sikit ngn donut tu teringat plk yg Kak Ton yang selalu promote produk kt WHI tu..memang bijak dan petah berkata2..hihihii