KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Tuesday, 1 May 2012

Udang Masak Merah



Panas betul la 2-3 hari ni kan...
Berpeluh-peluh di buatnya..
Dah la kat opis tu aircond plk dah lama tak services..
Pasang aircond pun macam tak rasa jer..
Jadi ari ni ko basuh semua baju, cadar bagai..
Yer la panas cmni elok la basuh segala yg susah nak kering tu..
Penat betull...
Ok la jom tengok resepi udang ni..
Resepi ni ambk kt umh Kak Wana Yusuf...
Kak Wana guna udang galah...
Aku guna udang biasa-biasa jer...


Sumber : Kak Wana Yusuf Potret Kasih

500 g Udang Galah ( di bersihkan ) - udang biasa jer
1 labu bawang besar ( dipotong dan di tumbuk )
3 ulas bawang putih ( ditumbuk)
1/2 inci halia ( ditumbuk )
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
1 batang serai ( di ketuk )
gula secukup rasa
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng dan menumis
daun ketumbar - tak letak
buah tomato ( dipotong 6 ) - tak letak xde stok
serbuk perasa secukupnya ( optional )

Cara Penyediaan
1. Udang galah di goreng seketika dalam minyak yang telah di panaskan.
2. Setelah kulitnya bertukar warna dan masak, angkat dan ketepikan.
3. Tumis bahan tumbuk serta cili kisar bersama 2 sudu minyak hingga wangi dan kering airnya.
4. Masukkan serai dan cili sos, garam, gula, perasa dan sedikit air.
5. Bila telah mendidih masukkan Udang galah yang telah digoreng, tomato dan daun ketumbar.
6. Sedia untuk di hidangkan.



2 comments:

  1. salam Adda besarnya udang tu mesti sedap da manis tu terasa macam nak buat je lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. udang biasa jer...tp klu dpt udang galah bestnya la..cuba kak noor wat guna udang galah..mesti lagi sedapppp....

      Delete