KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Tuesday, 22 May 2012

Bayam Tumis


Ni menu minggu lepas..
Makan ngn ikan goreng dan sambal belacan jer..
Masak simple-simple sudah la yer..
Busy sangat sekarang smpai takde masa langsung masa nk berblogging nih...
K la layan jer la resepi ni yer..

Sumber : Kak Fida MyR

Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 300 g sayur bayam - dibersihkan dan potong kecil
  • 2 cawan santan - drpd 1/2 biji kelapa
  • 2 batang cili hijau
  • 3 ulas bawang merah kecil
  • 1 sk jintan manis
  • sedikit kunyit hidup
  • 1 sb udang kering
  • 100 g udang hidup - dibuang kulit
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak masak - untuk menumis

Cara-cara

  1. Tumbuk cili hijau,bawang merah,kunyit,jintan dan udang kering tetapi jangan halus sangat.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yg ditumbuk tadi hingga terbit bau lalu masukkan udang hidup,kacau rata dan masukkan pula santan dan garam secukup rasa.Kacau.
  3. Apabila santan mula mendidih,masukkan sayur bayam dan masak sayur hingga lembut.
  4. Siap untuk dihidangkan dgn nasi panas.






4 comments:

  1. sedapnye...nk kutip udang tu bleh x..hehe

    ReplyDelete
  2. Assalam Adda, aduhai lauk macam nilah walau
    simple tapi sungguh menyelerakan..betul tu makan dgn ikan goerng sambal belacan pun dah sedap sanagt boleh bertamabh ansi 3-4 kali..tak sedar kena amsak nasi lagi sebab dah tingal 1/2 periuk..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam Kak Ayu..tu la dalam sedar xsedar..bulan ni berat naik berkilo-kilo..sapa nk jawab tuh...

      Delete