KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Monday, 14 May 2012

Sambal Tumis Petai



Ni plak aku wat masa makan ngahari semalam..
En Hubby request nk makan nasi ngan sambal petai ni…
Ok la aku dh tak bleh nk cakap banyak dah…
Kat sini aku kerja mengalah kan buruh kasar dh…
Panas gilerrrr la oii…
Dah la kulitnya itam manis…manisss k..bukan kelat …
Tapi itam2 manis ni bila panas berkilat jadinya…HUAHAUAH…
K la resepi kat bawah ni yer…

Bahan2:

4 papan petai (belah 2)
Ikan bilis belah – ikut korang la nk byk mana pun
3 ulas bwg merah
1 sudu kecil belacan
4 sudu besar cili kisar
sedikit air asam jawa
Garam & gula secukup rasa

Cara2:
Kisar bwg merah & belacan. Kemudian panaskan dan tumis bhn kisar dan ikan bilis. Kacau sehingga agak garing.Kemudian masukkan air asam jawa tadi dan juga petai. Masak lagi sehingga sambal kering. Perisakan dgn garam & gula.




No comments:

Post a Comment