Sotong ni merupakan peberet aku jugak…
Tapi sebelum ni tak pernah lagi aku masak sotong macam ni…
Ni merupakan 1st time la nk cuba resepi ni…
Dok tengok ramai sangat dok cuba resepi ni….
Rupanya sedapppppp la sangat….
Siap En Hubby request suh buat lgi…
K. Noraini sy mintak halal tepek resepi kat sini yer…
Bahan-Bahan
1kg sotong sederhana besar (ambil dakwatnya dan pastikan tidak pecah)
Bahan Kisar
1 sudu makan biji ketumbar
1 sudu teh jintan kasar
1 sudu teh jintan halus
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1/2 sudu teh lada hitam
4 tangkai cili kering
Sedikit serbuk kunyit
Bahan Tumis
3 biji cili hijau (dihiris kasar)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 batang serai (dititik)
2 helai daun salam (jika suka)
Garam secukup rasa
Sedikit minyak sayur (untuk menumis)
1kg sotong sederhana besar (ambil dakwatnya dan pastikan tidak pecah)
Bahan Kisar
1 sudu makan biji ketumbar
1 sudu teh jintan kasar
1 sudu teh jintan halus
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1/2 sudu teh lada hitam
4 tangkai cili kering
Sedikit serbuk kunyit
Bahan Tumis
3 biji cili hijau (dihiris kasar)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 batang serai (dititik)
2 helai daun salam (jika suka)
Garam secukup rasa
Sedikit minyak sayur (untuk menumis)
Cara Memasak
1. Perapkan bahan kisar dengan hirisan sotong dan kepalanya dengan dakwat sekali.
2. Gaulkan rata dan taburkan dengan sedikit garam. Biarkan perap selama 30 minit.
3. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang hingga berbau wangi.
4. Kemudian masukkan daun salam (jika suka) bersama sotong dan bahan perapannya. Gaul rata.
5. Tambahkan sedikit air dan biarkan mendidih. Apabila mendidih, masukkan hirisan cili hijau dan biarkan masak hingga kering sedikit.
6. Perasakan dengan garam secukupnya dan hidangkan bersama nasi putih.
1. Perapkan bahan kisar dengan hirisan sotong dan kepalanya dengan dakwat sekali.
2. Gaulkan rata dan taburkan dengan sedikit garam. Biarkan perap selama 30 minit.
3. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bawang hingga berbau wangi.
4. Kemudian masukkan daun salam (jika suka) bersama sotong dan bahan perapannya. Gaul rata.
5. Tambahkan sedikit air dan biarkan mendidih. Apabila mendidih, masukkan hirisan cili hijau dan biarkan masak hingga kering sedikit.
6. Perasakan dengan garam secukupnya dan hidangkan bersama nasi putih.
Adda sedap tgk sotong msak kicap tu...dh lama xmasak mcmni...tliur tgk...QH suka sutun2 ni...
ReplyDeleteadda baru jer cuba sotong cmni...sedap rupanya...bertambah jer makan...
DeletePagi tadi ada beli sotong... x tau nak masak apa.. InshaAllah, esok boleh try resepi ni ya..
ReplyDeleteboleh OYM..mesti fresh2 kan klu beli pagi2 brg basah ni...masak la cmne pun mesti sedap...
Deletesedak nyo
ReplyDeletekalu sotong letok sera(i) jah pun sedak jugok dok?
meme sedak...jolowww sgt klu sotong serai tu..hirup kuah licin mangkuk pun xkaba...
Delete