Korang kenal tak kumbang hijau???
Sebelum ni ada aku citer yang Rusydi makan kumbang tu nasib baik tak telan jer..
Hari ni ada jugak lagi sekor..
Nasib baik la aku yang nampak..
Datang dari mana ntah kumbang ni..
Rasanya hari tu aku dah campak dah dari tingkat 8 nih..
Hari tu jiran sebelah umah dok cerita kumbang tu masuk dalam kuah sardin dia..
Nasib baik tak termakan...
Kalau tak percuma jer makan sardin kumbang...Ahaksss..
Okey la hari ni tayang menu lunch aku...
Kerapu ni beli masa pasar malam hari sabtu hari tu..
BEli sekor jer tu pun kecik jer..
Yer la 2orang je pun nak makan...
Bahan-bahannya :
Untuk Ikan:
1 ekor ikan kerapu
Tepung jagung untuk dilumur pada ikan
Garam
Garam
Kunyit
Minyak untuk menggoreng ikan
Minyak untuk menggoreng ikan
Untuk Kuah:
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 biji bawang putih - diketuk
2 biji cili merah - dihiris
1 inci halia - dihiris halus
1 biji tomato - dipotong dadu
1 biji tomato - dipotong dadu
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
2 batang serai - dititik
Beberapa helai daun limau purut
Cara membuatnya:
1. Ikan dibersihkan dan ditoskan
2. Lumurkan ikan dengan serbuk garam dan kunyit. Pastikan semua bahagian dilumur rata. Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
4. Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili merah, halia, serai,daun limau purut dan bawang putih.
5. Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, dan sos ikan
1. Ikan dibersihkan dan ditoskan
2. Lumurkan ikan dengan serbuk garam dan kunyit. Pastikan semua bahagian dilumur rata. Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
4. Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili merah, halia, serai,daun limau purut dan bawang putih.
5. Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, dan sos ikan
6. Masukkan bawang besar, dan tomato.
7. Masukkan air sedikit. Tambahkan garam dan gula.
8. Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi.
7. Masukkan air sedikit. Tambahkan garam dan gula.
8. Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi.
salam adda...byk betul kumbang yer... klu kumpulkan..boleh buat lauk pulak... kerapu tu nmpk sedapp
ReplyDeletewsalam..tu la pasal..gulai mcm siput sedut tu okey gk kot..hahahah..
Deletekmaz pun suka ikan bsar msak stail gini...dappp kan..
ReplyDeletebetul tu..ikan besar sesuai la masak cmni...
Deleteconfirm sedap ni bila di makan dengan nasi panas-panas..
ReplyDeleteAdda suka gaul kuah dia tu ngn nasi panas2..selera jer makan..
Deleteserius 1st time dengar kumbang hijo ni..
ReplyDeletesedapnya :)
last makan kerapu tahun lepas.. mkn dgn arwah adik masa blk kg januari 2012
lama betul dah tu..awal tahun lepas lagi..
Delete