Tayang plk lauk lunch yer..
Dah lama rumah ni tak masak asam pedas..
So beroperasi asam pedas la hari ni..
Siapa kata tekak pantai timur tak boleh telan asam pedas..
Tekak aku laki bini semua masakan boleh telan..
Memang tak cerewet bab makan..
Campak la kat mana pun boleh hidup..
Ni guna resepi kat dapur Kak MaDiHaA..
Dia pulak ambk kt umah k.CT Delima..
So aku pun mencuba la..
Aku buat pekat sedikit sebab En Hubby mintk pekat..
Tapi ntah apa yang terlebih plk kuah asam aku tu mcm tergelap sedikit...
Tapi takde la gelap sangat..
Campur plk guna kamera cap hayam jer nampak la gelap sesangat...
SUMBER : K.MaDiHaA @ K.Ct Delima
Bahan-bahan :
1 ekor ikan tongkol bersaiz sedang
1 cawan lada kisar
4 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
1/2 inci kunyit hidup *
1 inci belacan * - dibakar sekejap
1 sudu besar rata ketumbar biji * - disangai sekejap
1 sudu kecil lada hitam biji *
1 batang serai * - dihiris
1 ikat daun kesum
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam gelugor
Minyak untuk menumis
( Bahan bertanda * di blender halus)
Cara-cara :
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis bahan blender hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan goreng lagi hingga pecah minyak.
3. Bila dah pecah minyak masukkan air dan kacau sebentar kemudian masukkan ikan, asam gelugor dan biarkan hingga mendidih.
4. Bila dah mendidih masukkan daun kesum, garam dan sedikit gula kacau rata.
5. Biarkan sebentar, pastikan secukup rasa dan bolehlah matikan api. Sedia untuk dihidang bersama nasi putih.
Asam pedas....mmmm tak sabar nak tunggu hari 'merdeka'... dah lama tak makan pedas! Memang hidangan begini digemari ramai...
ReplyDeletesabar K.Amie..sabar..hihihi
Delete