KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Sunday 7 April 2013

Ikan Kembung Percik..Perlu Ke Demand?..


Haaa ni nak citer ckit ni...
Perlu ke Demand?
Nak ngumpat ckit ni..dah namanya pompuan..bukan selalu..hiihih
Aku kadang2 tak faham jugak nape orang suka demand...
Demand ckit2 tu aku pun ada...
Tapi yang demand melampau2 tu yang aku tak tahan...
Ada yang nak kawin..tapi duit nya tak seberapa...
PAstu ada hati plak nak support kedua2 majlis.
Kawin sampai  habis RM70k okey..
Tapi lepas kawin pening nak bayar hutang bagai..
Kereta 2bijik 3bulan tak berbayar..
Rumah tak bayar, bil tepon kena potong, astro kena potong...
Kalau yang ada anak tu cmner..
Tu satu hal..
Yang demand keja plk cmner...
Nak keja yang besar2..gaji beribu2..
Suh mula dari bawah plk taknak...
Fuhhh penat tau membebel cmni...

Okeyla..dah penat ni jom la kita makan nasi plk..
Hari ni tayang my peberet plk..
Percik!! Aku ni apa jenis percik memang aku suka..
Ayam percik, ikan percik..percik merah, percik putih..
Tapi hari ni percik merah..
Aku ikut resepi Cheq Sue..
CheqSue bakar ikan dalam oven..
Tapi aku buat kelainan ckit la bakar atas dapur gas..hahaha..
CheqSue guna ikan talapia..tapi aku bantai jer ikan kembung..
Sebab nak mencari ikan talapia susah la kat sini..
Okey la CheqSue mintak halal yer tepek resepi kat sini..

SUMBER : Cheq Sue 

 
Bahan-bahan :
-  4 ekor ikan kembung – bersihkan dan kelar, bubuh garam kunyit seketika
- *4 biji bawang merah
- *1 biji bawang putih
- *1 cm halia
- *5 biji cili kering
- 2 cawan santan pekat dari sebiji kelapa
- 2 batang serai – titik
- garam gula secukupnya

Cara-cara :
- Blend bahan-bahan yang bertanda (*).
- Masukkan kedalam kuali diikuti dengan santan dan serai dengan api yang perlahan sehingga agak2 pekat..Bila dah masak ketepikan seketika..
- Bakar ikan sehingga masak.
-Tuangkan kuah keatas ikan. Sedia untuk dimakan..




2 comments:

  1. alamak...segannya bila adda cuba resepi kita...entah sedap entah tidak... moga menepati citarasa lah... biasa kan adda, kalau ada kuah yang lebih2 tu, saya buat makan dengan nasi kerabu pulak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa plk segan...sedap apa...memang sesuai ngn anak tekak kitaorg..ooo rugi plak takde lebih..kalau tahu cmtu adda buat kuah dia lebih..

      Delete