KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Sunday 14 April 2013

Donut Kentang..


Jeng..jeng....see see...
Aku dah pandai buat donut...
Tapi serius tak pandai nak buat bentuk donut gelang2 tu..
Jadi bentuk bulat pun jadi la kan...
Tengah goreng2 donut member En Hubby plak datang..
Dok fikir2 nak angkat ke tidak donut yer..malu plk kalau tak sedap ke apa..
Lembut ke tak? 
Sekali En Hubby cakap suh hidang jer donut tu takkan nk angkat teh o kosong jer..
Suspens betul...
Sekali member puji "lembutnya donut ni..ko buat sendiri ker beli yang frozen?"
"Hello nak terkehel bahu aku menguli ni dia cakap frozen"
Terus En Hubby cakap bini dia ni buat...melangit puji okeyyy...
Siap suh goreng banyak2 nak tapau makan dalam kereta..
Waaa aku apa lagi..mengalahkan bunga kembang semangkuk kembangnya..Ahakss..
Thanks la sangat2 atas resepi ni...
Memang menjadi okeyy...tak rugi aku mencuba...
Lain kali konpem akan cuba lagi..

SUMBER : Izahdaut, Fatmah Bahalwan, Kak Suzi & Kak Hana

Bahan-bahan

500 gr tepung gandum
50 gr susu tepung
11 gr ragi instant
200 gr kentang, kukus, haluskan dan dinginkan
100 gr gula psir
75 gr mentega
½ sdt garam
4 btr kuning telur
100 ml air dingin *air sejuk dari peti ais

Cara-cara

Dalam mangkuk besar, campur tepung gandum, gula, susu tepung, ragi instant, aduk rata, masukkan kentang halus ,tuang telur dan air dingin, uli hingga rata dan setengah kalis.
Masukkan mentega dan garam, uli terus hingga kalis elastis. Istirahatkan 15 menit.
Bagi adonan  masing-masing 50 gr, bulatkan. Diamkan 20 menit, hingga mengembang.
Lubangi tengahnya, menjadi bentuk donat, segera goreng sampai kuning kecoklatan.
Angkat, tiriskan. Taburi gula donat, atau hias dengan coklat.
 
 

2 comments:

  1. wah hebat la Adda,boleh buat donut sendiri.saya?ini adalah salah satu makanan yang saya tidak berjaya membuatnya.dah cuba tapi kerass.hee..he

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak berapa nak hebat sgt la sebab nak buat bentuk donut gelang2 tu xpandai..alhamdulillah lah lembut jer donut ni..adda siap frozen lgi dlm peti ais..tp bila goreng still lembut lgi..memang menjdi la resepi nih..

      Delete