KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Wednesday 11 April 2012

Tongseng Tempe


Resepi ni aku ambk kt dapur Ummi Kuantan...
Tapi Ummi wat campur ngn udang..
Udang plak xde stok dalam icebox..
Tapi ada la aku derhaka ckit sebab tambah kicap..
Maaf yer Ummi...Huhuhuhuuh..
Cubalah resepi ni memang sedap...
Sapa yg xsuka tempe tu..
Tak dapat den nak nolong yer...
K la xlarat dh ni ngantuk pun ngantuk dh..
Petang td bwk si kecik ni jalan2 kt Putrajaya..
Pergi umh member papa dia...
Lepak punya lepak tiba2 jer rasa pening semacam..
Rasa semua bergegar...
Rupanya gegaran kat Acheh tu..
1st time aku rasa gempa bumi...
Cepat2 turun bawah & balik terus...
K la banyak plak melalutnya ek...
Kata td ngantuk..Hehehehe..



Bahan:-
  • 200 gm tempe - hiris nipis
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 4 ulas bawang putih - dihiris
  • 9 tangkai cili padi - dihiris
  • sedikit kicap
  • garam dan gula secukup rasa
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • 2 biji tomato - didadu
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dan goreng tempe hingga garing sikit dan masukkan kicap. Angkat dan ketepikan. 
  2. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang hingga kuning dan terbit aroma.
  3. Masukakn tempe dan kacau balik sebentar. (kalau x goreng dulu, masak selama 10 minit)
  4. Masukkan pula gula, garam, tomato serta cili padi. Masak lagi biar tomato hancur.
  5. Akhir sekali masukkan udang dan air asam jawa.
  6. Masak hingga kuahnya kering. Angkat dan hidangkan.

2 comments:

  1. adda..kalau tengok rupa dah macam paru pun ada..rupanya tempe..wahhh suka tempe...leh cuba resepi ni nanti..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu paru lgi la sedap..adda suka sgt la paru..tp xpernah lgi cuba masak sendiri paru..tp xper akan ku cuba nanti..tempe tu dh bercmpur ngn kicap tu pasal xnmpak sgt tempe..cm tuan yg masak gk la..asyk mkn kicap jer, tu pasal color kicap gk..hikhikhik..

      Delete