KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Saturday, 28 April 2012

Sambal Kuning Kembung..yang tak berapa kuning



Memandangkan aku jalan-jalan kat umah Kak Tirana My Favourite Recipes..
Ternamapk la resepi ni...
Bukan main senang lagi, jadi apa lagi masak la untuk lunch..
Tapi Kak Tirana masak gunakan ikan tenggiri..
Tapi kat umah aku ni yang ada nya sepasang laki bini kembung ni la untuk di santap..
Apa lagi selamat la sepasang kembung ni..
Tapi yang tak puas hatinya naper sambal aku tak kuning..
Kurang kunyit la tu,...
Tapi takper la terasa la kat anak tekak aku ni kunyit nya..
K la resepi kat bawah yer..

Sumber ; My Favourite Recipes

Bahan-bahan

6 keping ikan tenggiri - dibersihkan dan digaul garam kunyit
sedikit air asam jawa
garam secukup rasa
gula secukup rasa

Bahan-bahan kisar

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 biji cili merah
2 biji cili hijau
sedikit kunyit hidup

Note: Jika suka pedas boleh tambah cili padi

Cara memasak

1. Goreng ikan sehingga masak. Ketepikan
2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar. Kacau hingga naik bau.
3. Tambahkan air asam jawa. Masak sehingga agak pekat.
4. Masukkan garam dan gula secukupnya.
5. Akhir sekali masukkan ikan yang telah digoreng tadi. Kacau rata dan masak hingga kuahnya agak kering.





6 comments:

  1. salam Adda,tkpe lah dik tak kuning pun janji sedap je warna hanya sebelum masuk peyot je lepas tu dah tk nampak kaler dah hehee nnt try bubuh kunyit banyak baru lebih kuning nye tau!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula lepas ni kena taruk kunyit byk2 lak..sebab guna kunyit idup agknya tu kurang ckit warnanya..

      Delete
  2. asslm Adda...ade ape pd nama...hehe...yg penting tu nmpk sedap n myelerakn...rasanya tu yg penting...nyum2

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..xnmpak color kuning pun hbis gk...sapu BERSIH...ni bersih versi makan k..Ahaksss

      Delete
  3. Janji sodap... Masak apa plak hari ni yek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ari ni masak Sambal tauhu..lambat ckit masuk en3 sbb baru balik dr kuantan td..

      Delete