Salam semua..
Sejak beberapa hari lepas dok mengidam nk makan ayam mcm ni bila dok tengok2 kt dapur K.Raidah..
Nk wat semalam ayam xde dlm icebox..
Yg adanya semalam ikan cencaru tu jer la tergolek sekor..
Macam K.Raidah wat tu berkuah ckit..
Aku wat ni aku goreng dulu ayam ni..
Maaf yer akak sy derhaka ckit jer..bak kata CMG..
K moh ler nengok resepinya yer..
Sumber : Resepi Raidah
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam ~ potong kecil
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
3 biji bawang merah ~ ditumbuk
1 biji bawang besar ~ dihiris
1/2 inci halia ~ dihiris
4 biji cili api ~ belah 2
1 batang karot ~ dihiris
2 sudu mkn sos tiram
Sedikit hirisan daun bawang
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak goreng ayam sehingga garing. Kemudian tumiskan bahan tumbuk, halia sehingga garing.
2. Kemudian masukkan sos tiram dan air, biar sehingga ayam masak. Tambahkan garam dan gula mengikut rasa.
3. Akhir sekali masukkan pula karot dan hirisan bawang besar, gaul rata dan masak hingga pekat.
4. Hidang dgn ditaburkan dgn hirisan daun bawang.
boleh terliur la tengok hasil tumisan adda ni..boleh bangkit selera nak makan..kekekek...mesti sedap hasil tumisan adda ni..tengok kuah dah tau best!!! macam anugerah gitu..tumis apa pun jadik sedap...hehehhe
ReplyDeletekita ni baru jer nk blaja masak2 ni...nk masak pun mesti dok godek dapur org..hehehe..
DeleteAs'alam Adda
ReplyDeletepagi2 tengok menu macam ni macam nak cari nasi aje...hehehe. bolehlah cuba nanti, sebab anak2 k.ct memang fav lauk ayam ni berbanding ikan, sebab memang tak makan ikan pun :)
Wassalam...Cam xcaya jer org pro bab masak2 ni follow adda.hikhik..segan + malu (smbil tutup muka ngn tudung nih)..maklumlah masak pun xbrapa menjadi lgi..ngn gmbrnya xbrapa comel..tp tuan blog ni comel jer..ahakss..
Deleteadda...lapar lah bila masuk sini!!:)
Deleteahaksss...xper dh nk lunch dh..bleh g mkn dh..
Deletesalam adda. knor jenguk sini balas kunjungan adda. syoknya ada lauk sedap tu..!
ReplyDeleteTima kasih k.nor..adda ni bru jer nk blaja masak2 ni...
Delete