Ikan cencaru ni biasanya orang sumbat belah belakang..
tapi kali ni aku masak sambal plk...
Sebenarnya xtau nk masak cmne...
En Hubby lak nk yg ada kuah ckit...
So apa lagi, jadi la cmni...
Kalau kt klate ikan ni di panggil ikan keronge...
Betul ke tidak aku eja pun xtau la..
Tapi sebut nya cmtu la yer...ahakss
K la malas nk tulis panjang2..
Tengok jer resepi kt bawah...
Bahan-bahan :-
1 ekor ikan cencaru
Cili kisar
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit belacan
asam keping
sedikit garam & bahan perasa
Cara-caranya :-
1. Ikan dibersihkan. Kemudian digaul dengan garam dan kunyit..
2. Goreng ikan sehingga garing
3. Tumbuk bahan-bahan diatas..
4. Panaskan minyak. Kemudian tumiskan bahan-bahan yg ditumbuk sehingga kekuningan
5. Masukkan asam keping, garam, serbuk perasa dan gula jika suka.
6. Tutupkan api dan curahkan ke atas ikan tadi...
adda....kita kalau masak sambal pun suka kuah bergenang2 cam ni baru puas makan..kekeke..lepas tu bawang besar kena letak byk baru best..sedapnya..suka ikan cencaru tapi dah lama tak makan..huhuhu
ReplyDeletetu la pasal..smlm dh xde benda dlm icebox..sayur pun xder nk wat sup..tggl ikan ni jer tergolek2..last2 bikin ini macam senang citer..
Delete