Jom kita masak ikan keli yer...
Nasib baik la kat kedai ikan ni siang awal-awal..
Kalau tidak tak makan la aku..
Kalau makan ok jer tekak aku...
Bab siang nya aduhaiiii...
Sampai umah plak orang tu tak kelar..
Terpaksa la suruh En Hubby yang kelar...
Hakhakhak...
K la tak payah cakap banyak lagi..
Jom kita masak yer...
Senang pun senang...
Sesuai dengan orang yang selalu masak simple cam aku ni..
Sumber Kak Ina KL :-
Bahan-bahan
1. 1 kilo ikan keli
2. 10 sudu makan cili kisar
3. 8 biji bawang kecil
4. 6 biji bawang putih
5. 1/2 biji bawang besar
6. 3 biji limau kasturi - ambil jus
7. garam secukupnya
8. 1 batang serai * )
9. 1 inci halia * )
10.2 biji bawang putih*)- semuanya di tumbuk/kisar untuk perap ikan keli.
11.kunyit hidup secukupnya*)
12.garam*)
Cara-caranya
1. 1 kilo ikan keli
2. 10 sudu makan cili kisar
3. 8 biji bawang kecil
4. 6 biji bawang putih
5. 1/2 biji bawang besar
6. 3 biji limau kasturi - ambil jus
7. garam secukupnya
8. 1 batang serai * )
9. 1 inci halia * )
10.2 biji bawang putih*)- semuanya di tumbuk/kisar untuk perap ikan keli.
11.kunyit hidup secukupnya*)
12.garam*)
Cara-caranya
- Bersihkan ikan keli. Rendam dengan air asam/jus limau dalam 5-10 minit.
- Bilas semula dan perap dengan benda bertanda *.
- Biarkan selama 10-20 minit.
- Panaskan minyak dan goreng bawang kecil, bawang putih dan bawang besar.
- Toskan dan tumbuk kasar..jangan lumat tau..nanti kurang kick
- Goreng ikan keli dengan minyak yang banyak sehingga garing dan toskan.
- Gunakan minyak goreng ikan tadi dan tumislah cili kisar dengan api perlahan sehingga cili tadi masak.
- Masukkan garam dan bawang goreng yang telah di tumbuk tadi.
- Biarkan sehingga agak kering dan masukkan jus limau kasturi..terus kacau dan padamkan api.
- Tuang di atas ikan keli tadi.
No comments:
Post a Comment