KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Sunday 8 April 2012

Sambal Ikan Bilis


Hari ni En Hubby request nak makan sambal ikan bilis...
Memang selalu aku wat sambal ikan bilis ni...
Dia suka sgt makan ngan nasi @ roti wat cam sandwich gitu..
Tapi hari ni aku cuba wat sambal ni ikut resepi MamaFami..
Sajer jer nk cuba kelainan ckit...


Sumber : MamaFami

bahan-bahan:

3 sudu besar pes cili
4 bawang merah ~ ditumbuk
1 bawang putih ~ ditumbuk
garam secukup rasa
sedikit air asam jawa
1 sudu kecil gula
ikan bilis kering
minyak masak

kaedah:

1. Goreng ikan bilis kering dan biarkan.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tambah dalam pes cili. Tumis lagi hingga wangi.
3. Tambah dalam bawang merah dan bawang putih dikisar / ditumbuk. Kacau hingga rata.
4. Masukkan jus asam jawa dan sedikit air jika perlu.
5. Tambah garam dan gula.
6. Api dan biarkan ia sejuk sedikit sebelum memasukkannya ke dalam ikan bilisgoreng. Gaul rata.

Nota: Kalau nak lagi pedas boleh tambah lagi...aku pun suka gk pedas2 ni..tp sebab kan menyusu sikecik ni xde la wat pedas sgt..cirit birit lak sikecik tu nanti..




6 comments:

  1. Terima kasih lah sebab sudi cuba. Resepi yang pertama mama belajar dari mak masa muda-muda dulu... hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. adda pun baru jer nk blaja masak ni...maklum lah dpt laki kuat mkn..kena la blaja masak2 ni..tp tu pun byk lagi yg kena blaja ni...

      Delete
  2. sedapnya tengok sambal awak ni adda...buat kita teringin je...memang best la cicah ngan roti..lama tak makan....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mg sedap..sajer test resepi MamaFami...cedok la ckit mkn ngn mihun singapore kt umh quinnie tu pun sodapp..hehehe

      Delete
  3. sedapnyeee...terliur tengok..dah lama x mkn sabal ikan bilis my mum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..selalunya air tangan mak sendiri mmg sedap..mmg tiada tandingan...

      Delete