KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Thursday 19 April 2012

Daging Kicap Lada Hitam


Dinner malam ni masak ringkas-ringkas camni jer..
Dah xsempat nk masak santan bagai..
Malam ni xnk bebel panjang-panjang sebab mata bukan main lagi mengada nya..
Ngantok sesangat2 dh..
Bukan sebab malam ni malam jumaat k...ahaksss...
menjadi-jadi lak yer aku ni...
K la resepi di bawah yer..

Sumber : Chef Hanieliza

Bahan-bahan 
500 gm daging lembu [potong kecil dan nipis]
2 s/b kicap pekat
2 s/b tepung jagung ] bancuh
1 cawan air ]
2 s/b lada hitam [tumbuk]
3 s/b minyak untuk menumis
garam secukup rasa...

Bahan Tumis [mayangkan/hiriskan] 
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar


Cara membuat 
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu. 
2. Masukkan daging dan gorengkan sehingga daging lembut.
3. Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kicap pekat.
4. Masakkan sehingga pekat dan masukkan bahan hiasan.
5. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.

6 comments:

  1. adda..bestnya u ni jenis suka bawang besar ek...sama la kita..suka letak bawang besar banyak2 baru puas makan..kekekeke..sedapnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha...betul2...kita ni suka benar makan bwg..yer la bwg besar tu kan rasa dia manis2 kan..ahakss..sibuk dok berebut ngn En Hubby kutip bawang...

      Delete
  2. Assalam adda,
    hahah akak pun sama juga suka bawang besar...kalau kat rumah ni bawang besar kalau beli satu guni sebulan..heheh alah guni kecik tu aje..
    kalau masak bawang mesti nak lebih sikit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..nasib baik gtau guni kecik..ku fikir td guni beras..ahakss..tu la..klu daging cmni..kena plk nasi panas..dok gaul bwg ngn nasi jer la jawabnya...

      Delete
  3. Salam..dr geng KIM neh hehe..sakan nya memasak hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam..sajer jer dh tu jer rutin harian nya..lagipun baru berjinak2 ngn blog ni...

      Delete