KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Saturday 7 April 2012

Asam Pedas Ikan Kembung


Ini adalah salah satu makanan peberet aku...
Dulu slalu gak makan kat luar..
Tapi jarang yang memenuhi taste aku ni...
Jap benda ni xkena, jap benda tu xrasa...
Last2 aku wat sendiri la senang..
Apa yang xkena bleh la aku tambah..
Kalau kat kedai xkan la aku nk g tambah kt dapur diorang lak kan..
Asam Pedas ni sedap di wat ngn ikan yang segar..
Baru rasa dia terangkat...
Tapi kat icebox aku ni yg ada nya ikan kembung jer...
So aku yg ni aku ambk resepi kt umh Wana Potret kasih..
Rasanya memang sedap..
Kuah nya aku hirup berkali2...



K xnak cakap banyak lgi..
Sila la tgk resepi kat bawah ni yer..
K.wana sy mintak copy kat sini yer..

Sumber : Wana Potret Kasih

Bahan-bahannya
3-5 ekor ikan kembung ( disiang dan dibersihkan)
10-20 cili kering ( dikisar)
1 labu bawang besar ( dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia ( dikisar)
1/2 inci kunyit (dikisar)
sedikit belacan ( option)
2 biji Tomato ( di kisar)
sedikit daun kesum
4-8 biji bendi
Air asam jawa/asam gelugur/air limau nipis secukupnya
garam, gula & perasa.
Cara membuatnya
1. Tumis bahan kisar dan belacan ( jika suka) kecuali buah tomato hingga naik minyak.
2. Masukkan buah tomato  kisar, air asam jawa dan air secukupnya.
3. Apabila kuah mengelegak masukkan ikan kembung dan bendi.
4. Apabila ikan masak sesuaikan rasa dan last masukkan daun kesum.
5. Kacau seketika dan angkat.


3 comments:

  1. salam kenal adda...sedapnya ikan masak asam pedas...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam Quinnie...adda ni baru jer cuba masak2..xde la pandai sgt..dok tgk org masak..terliur lak tu yg cuba tu..kihkih

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete