KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Saturday, 5 July 2014

Iftar Hari-7 : Nasi Jagung Serai


Salam semua....
Dok makan lagi ker?
Hhihihih...aku plk baru nk masuk entry...
Dah lama teringin nk buat nasi jagung serai nih...
Tapi dok tangguh jer manjang..
Hari ni baru menjadi...
Nasi pun aku pakai beras biasa jer...
Nanti nk cuba pakai beras basmathi plk...
Makan ngn ayam masak merah ngn acar timun nenas..
Si Rusydi plk kemain byk makan...
Macam dia plk posa yer...
Makan nasi ngn jagung2 tu jer...
Tak nak lauk lain dah...
Oklah aku panjangkan resepi ni kat bawah yer...


BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 4o minit, toskan
1 cawan air dari jagung dalam tin*
1 cawan susu cair*
4 cawan air*(*disatukan)
1 helai daun pandan, disimpul
1 cawan jagung berkaleng dalam tin yang telah ditoskan airnya
Garam secukup rasa
Hirisan daun sup untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan
1 biji bawang besar dadu*
1 inci halia, diketuk*
3 ulas bawang putih, diketuk*
1 batang serai, dititik*
1 kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 biji buah pelaga*
7 kuntum bunga cengkih*(*bahan tumis )
1 camca besar minyak sapi
2 camca besar minyak jagung (atau minyak masak)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak jagung dan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum. Masukkan beras dan gaul rata. Goreng sekejap. Kemudian alihkan beras tadi ke dalam rice cooker.
  2. Masukkan jagung, daun pandan, air + susu + jus jagung dan perasakan dengan garam secukup rasa. Kacau dan masak nasi hingga betul2 tanak. Gemburkan nasi menggunakan chopstick.
  3. Cedok dalam bekas sesuai, tabur bawang goreng dan hirisan daun sup/daun bawang. Makan bersama sambal ayam, boleh juga dihidangkan bersama rojak nenas...Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment