KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Monday, 14 July 2014

Iftar Hari-15 : Salad Mee Hoon


Bila berbuka sorg2 nih mood memasak pun ke laut...
Balik jer keja dh buntu nak masak apa...
Actually nak masak maggi jer...
Dok cari maggi nampak plk mee hoon yg tggl ciput...
Dok fikir nak watpe mee hoon..
Lompat sana sini dok cari resepi kt umh kekawan..
Lastly nekad nk cuba salad mee hoon ni kt umh Kak Raidah....
Bagi tekak aku boleh la telan....
Rasa rangup plk bila dikunyah ngn sayur2 tuh...
Boleh jadi menu diet nih...

SUMBER : Resepi Raidah 

Bahan-bahan:
200gm mee hoon ~ rendam dan direbus, toskan
1 keping salmon ~ dibakar dan dipecah2kan isinya ( kalau tak ada salmon, boleh digantikan dgn ayam/daging - aku gntikan dengan ayam
1 batang karot ~ dipotong memanjang
1 biji timun ~ dipotong memanjang
6 helai lattuce ~ dihiris- aku skip sebab xde
1 biji bawang besar ~ dihiris- lupa nk letak
1 biji tomato ~ dibuang biji dan dihiris 
 
Bahan sos:
3-4 sudu minyak zaitun
4 biji cili api ~ dihiris
1 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
3 sudu jus lemon ~ nk masam blh ditambah lagi
Garam, gula dan serbuk lada hitam ~ secukup rasa
 
Cara penyediaan:
1. Masukkan mee hoon, salmon dan bahan-bahan salad ke dalam mangkuk.
2. Letaklah sos salad dan digaulkan rata.
Sedia untuk dihidang..
 
 


2 comments:

  1. Ringkas, tp menarik utk dicuba ni :D

    ReplyDelete
  2. Assalam adda, macam sedap aje ni..;)

    ReplyDelete