KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Friday 30 November 2012

Kari Ketam Tumis Darat


Sumber : Rinnchan Fotopages


Bahan-bahan : 

6 ekor ketam 
3 biji bwg merah, 3 biji bwg putih, 1 inci halia..ditumbuk lumat 
Satu paket Rempah Kari 
Air secukupnya 
Santan pekat 
sekeping asam gelugur 
Garam secukup rasa 
Beberapa hirisan nenas, dimasukkan kemudian sedikit 

Bahan2 utk ditumis garing : 
Sedikit minyak masak utk menumis 
2 biji bwg merah, dimayang 
2 biji bwg putih, dimayang 
5 tangkai cili kering, di potong dua 
3 pelepah daun kari, dilurut 
2 sudu besar rempah halba campur 

Cara-cara : 
1. Campurkan semua ketam, bahan2 tumbuk, air, rempah kari dalam periuk dan didihkan. 
2. Masukkan santan, asam gelugur dan garam secukup rasa. 
3. Sementara masakan mendidih, boleh lah sediakan bahan2 tumis. 
4. Setelah garing ditumis, masukkan kesemuanya ke dalam masakan kari tadi. Kacau sebentar. 
5. Tutup kuali dan padamkan api. 



No comments:

Post a Comment