KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Tuesday, 13 November 2012

Ikan Bawal Masam Manis


Selamat hari deepavali untuk penganut hindu & rakyat Malaysia...
Ingat dulu masa kerja kt tempat lama...kawan2 yang sambut deepavali mesti bawak something ke opis untuk kawan2 rasa...
Aku la paling byk mentekedarah maruku hehehhe...
Biasala jenis muka tak malu ni...
Ni menu dinner aku malam nih...
Aku kan tak brapa reti nk masak resepi canggih manggih nih..


1 ekor ikan bawal
1/2 inci halia ( dihiris)
1 biji bawang merah – di hiris
2 ulas bawang putih ( dihiris)
5 biji cili api ( di potong)
1 biji tomato  ( dipotong dadu)
1/2 batang karot ( dipotong dadu)
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan sos ikan 
Cara penyediaannya
1. Lumur garam dan serbuk kunyit pada ikan bawal kemudian goreng keemasan, angkat dan ketepikan.
2. Untuk sosnya, tumis bahan hirisan hingga wangi, kemudian masukkan semua sos dan karot yang dipotong dadu.
3. Bila mendidih, masukkan tomato yang telah dipotong dan tutup api.
4. Tuang sos masam manis pada ikan yang telah digoreng tadi dan hidangkan.

8 comments:

  1. Makan dgn nasi panas..sedap ni...

    ReplyDelete
  2. hai Adda,sedapnya nampak ikan tu,terliur saya di buatnya.
    akhirnya selepas 10 minit saya berjaya post komen ini..haaa..haa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haiii..nk jemput makan dh licin dh..susah ek nk post komen...diorg suh adda tukar yg cmne ntah..tp tak reti..huhuuh...

      Delete
  3. Sedaknyo la
    Teliur depe laptop ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn dok jilat laptop tu sudah..hahhaha

      Delete
  4. salam adda
    lama dah akak tak masak gini esuk lusa pasti jadi macam ni tapi kena cari ikan dulu lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam Kak Noor..
      kalau ngn ikan siakap sedap gk kan Kak Noor..tp adda kt sini susah ckit nk dapat siakap..bawal jer byk..so bawal pun bawal lah...

      Delete