KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Sunday, 25 November 2012

Cincuan Ikan Masin



Gara-gara nk habiskan ikan talang yg tergolek2 tu dok godek2 dapur Kak Noreen cari resepi apa la nk habiskan ikan talang ni...
Last2 jumpa la masak cincuan ni...
Aku mmg xpernah cuba..
Pestima la nk mencuba nih...
Sedap gk makan lak ngn sup tadi...
Fuhh berpeluh2 kitaorang makan


Sumber : Kak Noreen


Bahan-bahan (satu family):

150gm ikan talang masin - dihiris 2sm
4sm halia - dihiris halus
1 biji bawang besar - dihiris halus
150ml air diperah bersama dengan
1 sudu teh asam jawa
1 sudu makan gula pasir
1 biji cili merah - dihiris serong
1 biji cili hijau - dihiris serong
minyak masak
sedikit garam jika perlu

cara:

panaskan minyak, goreng ikan hingga masak dan angkat
tinggalkan minyak sedikit dan tumiskan halia, bawang besar hingga wangi
masukkan air asam jawa, gula pasir, cili merah dan cili hijau
kacau selama 1 min kemudian masukkan ikan talang tadi
sedap dimakan bersama nasi panas2


6 comments:

  1. Wah jika mkn dgn nasik panas ni berpinggan-pinggan tambah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...sedap la plk bila wat cincuan ni...sebelum ni xtau pun masak cincuan nih..

      Delete
  2. Kalau M mesti nak tambah cili api banyak2 kasi terangkat lagi.. Ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh...pedas2 tu peberet en hubby...cili tu dia main gigit2 jer...xkuasa la adda nk makan cmtu...

      Delete
  3. 1st time dgr perkatan cincuan nih.. hihi.. mula2 baca ingat cencaru, jakun jap sbb xpenah org wat ikan masin guna cencaru. rupa2nya nama masakan.hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. adda pun sama la...sebelum ni mana pernah dgr..dok godek2 umah mmber mcm2 benda leh tau..kihkihkih

      Delete