KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Friday, 30 November 2012

Ikan Masak Taucu 2



Sumber : Mekna Blog


Bahan-bahan

5 - 6 ekor ikan kembong (atau apa2 ikan yang digemari)
1 biji bawang besar, hiris bulat
3 ulas bawang putih, diketuk
1/2 inci halia, diketuk
2 biji cili hijau, hiris - hana tmbh cili padi bijik2
1 camca besar sos tiram
1 keping asam gelugor
1 1/2 camca besar taucho
1/2 inci belacan + 1/2 cawan air, ramas hingga sebati
1 cawan air
Garam dan gula jika perlu

Cara-cara

1. Siang ikan, cuci bersih, kelar2 dan lumur dengan kunyit dan sedikit garam, gaul rata dan goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Tinggal kan dalam 3 camca besar minyak masak, tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili hijau hingga harum, masukkan belacan + air, sos tiram dan juga taucho. Kacau rata dan masak hingga terbit minyak.
3. Tuang air dan masukkan asam gelugor. Bila mendidih, masukkan ikan dan juga sedikit gula. Masak perlahan hingga kuah pekat sedikit, rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Angkat dan hidangkan segera.



4 comments:

  1. dh lama x msk taucu..antara menu fav zila nie..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...balik keja masak taucu la simple..senang & sedap..

      Delete
  2. Sedaplah ikan masak taucu... kuahnya tu buat kita tambah lagi nasi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu K.Amie...dok gaul2 ngn nasi panas..

      Delete