Friday, 30 November 2012
Ikan Masak Taucu 2
Sumber : Mekna Blog
Bahan-bahan
5 - 6 ekor ikan kembong (atau apa2 ikan yang digemari)
1 biji bawang besar, hiris bulat
3 ulas bawang putih, diketuk
1/2 inci halia, diketuk
2 biji cili hijau, hiris - hana tmbh cili padi bijik2
1 camca besar sos tiram
1 keping asam gelugor
1 1/2 camca besar taucho
1/2 inci belacan + 1/2 cawan air, ramas hingga sebati
1 cawan air
Garam dan gula jika perlu
Cara-cara
1. Siang ikan, cuci bersih, kelar2 dan lumur dengan kunyit dan sedikit garam, gaul rata dan goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Tinggal kan dalam 3 camca besar minyak masak, tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili hijau hingga harum, masukkan belacan + air, sos tiram dan juga taucho. Kacau rata dan masak hingga terbit minyak.
3. Tuang air dan masukkan asam gelugor. Bila mendidih, masukkan ikan dan juga sedikit gula. Masak perlahan hingga kuah pekat sedikit, rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Angkat dan hidangkan segera.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
dh lama x msk taucu..antara menu fav zila nie..:)
ReplyDeletetu la...balik keja masak taucu la simple..senang & sedap..
DeleteSedaplah ikan masak taucu... kuahnya tu buat kita tambah lagi nasi!
ReplyDeletebetul tu K.Amie...dok gaul2 ngn nasi panas..
Delete