KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Friday, 30 November 2012

Ayam Masak Kari


Sumber : LinRosly & Ummi Zaihadi


Bahan2:-
1/2 Kilo Ayam (Lebihkurang 6 Ketul Sederhana Besar)
1 Paket Rempah Kari Daging/Ayam Adabi ) *Bancuh
2 Cawan Santan Pekat ) Bersama
3 Sudu Besar Cili Kering Yang Dikisar
1 Sudu Kecil Serbuk Ketumbar
2 Cawan Santan Cair
3 Sudu Besar Air Asam Jawa
2 Biji Cili Hijau - Belah
3 Biji Kentang - Belah 6
Garam Secukup Rasa 
Lobak merah 

Bahan Kisar:-
5 Ulas Bawang Merah
3 Ulas Bawang Putih
2 Cm Halia
2 Cm Lengkuas
1 Biji Buah Keras

Bahan Tumis:-
1 Batang Kulit Kayu Manis
2 Kuntum Bunga Lawang
3 Kuntum Bunga Cengkih
3 Biji Buah Pelaga
3 Batang Serai - Dititik

Cara2:-
Panaskan Minyak Dan Tumis Dulu Bahan Tumis. Kacau Sebentar Dan Masukkan Bahan Kisar. Kacau Hingga Naik Bau. Masukkan Rempah Kari Bersama Santan Pekat Tadi. Kacau Dan Masukkan Cili Kisar. Masak Dengan Api Perlahan Hingga Rempah Naik Minyak. Masukkan Ayam, Gaul Rata Dan Mesra. Masak Lebihkurang 10 Minit. Masukkan Air Asam Jawa, Kentang Dan Santan Cair. Masukkan Garam Secukupnya. Biar Mendidih Dan Perlahankan Api. Bila Kuah Agak Pekat Dan Kentang Telah Lembut, Masukkan Cili Hijau Dan Tutup Api.


No comments:

Post a Comment