KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Sunday, 28 October 2012

Kek Gula Hangus


Ni kek aku wat masa raya 2-3ari lepas...
Sajer nk cuba wat kek nih..
Ni kira pestime wat kek gula hangus nih...
Yes yes yes akhirnya jadi gk..
Aku ni kalau dh masuk dlm oven jer mula la gelabah..
Dok fikir2 jadi x kek aku nih..
Risau cm nk bersalin okey...
Ni aku cuba guna resepi Mak Lang..
Manis pun kurang..okey2 jer la...
Laki aku klu kek manis2 nih mula la berbunyi mulut dia..
Yang ni berketul2 la gk dia makan...

Sumber : Dapur Mak Lang  & Pn Halimah

Bhn :

1 cwn gula

1 cwn air panas

2 sd besar mentega
* Gula digoreng dgn api sederhana besar.
Bila gula dah agak cair masukkan air panas
(Bab ni kena hati2 sikit tau! Nanti dia meletop letop. Apa pun tutup api & cepat2 masukkan air panas tadi sambil standby pegang penutup kuali... Lepas tu masukkan mentega kacau sampai mentega tu cair. Ketepikan.

4 bijik telor

1 cwn susu pekat

1 cwn tepung gandum

2 sd kecil soda bikarbonat

1 sd kecil esen vanila

Cara2:-

Pukul telor sampai kembang & pekat.

Masukkan susu pekat - Mixer hingga rata

Masukkan tepung & soda bikarbonat yg diayak terdahulu.

Tuangkan esen vanila last sekali masukkan gula hangus tadi.

Perap adunan ini selama 3 hingga 4 jam (Bertutup - untuk dapatkan sarang yang cantik.

Dibakar selama 60 mnt suhu oven 160 api bawah sahaja.

Balance terakhir 11 minit tu pulak api atas & bawah.
 

2 comments:

  1. Dah lama x mkn...Dulu mak Akak selalu buat.
    Kami pggil kek sarang semut

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama adda dulu pun selalu buat bila raya...lepas dia meninggal langsung xde org buat dh..nk blaja masa tu kecik lgi xtau apa pun..

      Delete