KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Monday, 22 October 2012

Asam Tumis Ikan


Malam nih tayang menu sihat ckit...
Alahai sedapnya dapat hirup kuah masam manis ni..
Masam asam keping cmpur ngan manis nenas...
Fuyooo nikmat wehhh hirup masa panas2...


Sumber : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 ekor ikan kerisi (atau apa2 ikan kegemaran)
1/2 biji nenas madu, dihiris sederhana tebal
2 helai daun kunyit, disiat
3 keping asam gelugor
800 ml air (atau secukupnya)
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
4 biji cili merah
2 biji buah keras (optional)
1/2 inci kunyit hidup
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 camca besar ikan bilis, cuci dan toskan
1/4 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Ikan disiang, cuci bersih dan perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit. Cuci kembali dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar halus hingga wangi, gunakan api sederhana. Masukkan nenas dan asam gelugor, gaul rata dan masak sekejap. Tuang air, kacau dan biar mendidih.
  3. Masukan ikan, daun kunyit, garam secukup rasa dan secubit gula. Kacau perlahan dan masak hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat...

6 comments:

  1. Kalau saya... cukuplah lauk ni saja, makan dengan nasi panas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu K.Amie..tp tang kuah la cepat kering..berebut2 hirup nya...

      Delete
  2. Salam. Kali pertama jengok blog ni. Sangat menarik. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..blog baru byk lagi nk kena blajar..apepun thanks...:-)

      Delete
  3. slurrrp hirup kuahnya tu he he sedap kegemaran akak dan mak di kg

    selamat hari raya korban Adda

    ReplyDelete
    Replies
    1. kt umah ni pun dok menghirup kuah la jgk..hihihi..

      Selamat Hari Raya Korban jgk untuk akak sekeluarga..

      Delete