KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Tuesday, 16 October 2012

Sambal Udang



Malam nih makan berlauk udang lagi la aku...
Ikan ngn udang jer ada dlm icebox..
Malas tul nk turun kedai td..
Hujan kn lebat td kt cheras nih...
Hari2 cuaca kt sini mmg hujan jer...
Tapi aku mmg suker cuaca sejuk2 nih..
Kurang ckit rasa penat..
Aku ni mmg xtahan panas..nk kta orgnya putih mmg idop la..
Kulit hitam manis aku nih mmg xtahan panas..
Kena plk kt mata...panas sgt bleh senak mata aku..pastu mula la pening kepala...
Ok la setakat ni jer la....ntah mana2 dh aku ni pergi..lari topik dh nih..


Bahan-bahannya
1. 8 ekor udang hidup - bersihkan
2. 2 sudu cili kering kisar
3. 1 biji bawang besar dikisar
4. 2 ulas bawang putih dikisar
5. sedikit kunyit hidup dikisar
6. 1 biji bawang besar - dihiris bulat
7. air asam jawa
8. 1 sudu besar kicap
9. 1 biji tomata dikisar

Cara-cara

1. Panaskan sedikit minyak masak dan tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga kering air,kemudian baru masukkan lada kisar, kacau hingga garing dan terbit minyak.
2. Masukkan air asam, kicap, bawang besar, garam dan gula secukup rasa.
3. Masukkan udang dan  kacau hingga sebati.
4. Angkat dan hidangkan.

5 comments:

  1. feberet en suami kita he he mesti makan malam sgt2 berselera kan bila berlaukkan sambal udang yg maveless ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la hubby kita..hubby adda suker betul udang..wat la apa pun gerenti xpandang kiri kanan dh...

      Delete
  2. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve güzel görünüyor.

    Saygılar.

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. lauk simple jer...tuan umh ni xpndai sgt masak..:-p

      Delete