KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Thursday 18 October 2012

Sambal Udang Bostadar


Sedap betul weiiii menu malam nih...
En Hubby biasa la bertambah2 la kalau ada lauk udang nih..
Orang lain dh brapa kali cuba dh resepi nih..
Aku plk baru terkial2 nak membuat..
Tu la dulu org suh blaja masak xnak...
Huhuhuhuhu....Rupanya mmg sedap kan udang masak cmnih..
K.Ayu sy mintk copy resepi kt sini yer...

Sumber : K.Ayu Singapore & Majalah SAJI 

Ingredients:-
300g udang dibuang kulit
3 sudu besar minyak
*7 ulas bawang merah
*5 biji buah keras
*10g belacan
1 sudu kecil serbuk kunyit
7 tangkai lada hijau -dibuang biji dan hiris kasar
1/4 cawan santan
gula & garam secukupnya
6 ulas bawang putih dihiris dan goreng- untuk hiasan
(*bahan2 kisar/atau tumbuk lumat)

Method:-
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan2 kisar/tumbuk dan kunyit serbuk hingga naik bau.
Masukkan udang dan lada hijau. Goreng seketika selama 2 minit. Kemudian masukkan santan secukup rasa. Kacau rata. Taburkan bawang putih yang telah digoreng. Hidangkan.



2 comments:

  1. yum yummm sedapp tp kita x makan udang hu hu
    tp en suami memang inilah feberet dia he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. la ruginya xmkn udang...sedap tau..ke alergic..ramai gk yg xmkan udang sbb alergic..

      Delete