KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Sunday 21 October 2012

Daging Kunyit Berkentang


Hari ni menu daging la plak...
Goreng daging kt umah sendiri jer la..
Raya korban xbalik kampung..huhuhu
Dah la kalau umah aku kt kampung tu..raya haji mmg la meriah..
Maklumlah kat kelantan kn...
Waaa rindu nk balik kampung...
Daging ni tinggal ckit jer tp sbb nk bg nmpk byk aku tambah kentang...
Aci x? Sebabnya aku pernah tgk K.Nor Secubit Garam tu wat cmni gk..
haahahah...So sy mintk copy kt sini yer K.Nor

Sumber : K.Nor Secubit Garam & CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan
1 inci kunyit hidup*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*ditumbuk lumat)
1 biji kentang, kupas, potong dadu kasar2 dan rendam
1 biji bawang besar, hiris kasar
1 biji lada merah, hiris
1 biji lada hijau, hiris
1/2 cawan air
2 camca besar minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
* k.nor tambah cili api sket :) 

CARA MEMBUATNYA :-)
Daging digaul dengan bahan tumbuk lumat hingga rata, perap selama 1 jam (seeloknya siapkan sebelum anda masuk tidur). Kentang tadi digoreng (toskan dahulu) hingga keemasan. Angkat dan toskan.
Panaskan kuali, masukkan daging tadi, kacau dan tuang air. Bila mendidih, kecilkan api dan masak hingga daging lembut. Masukkan minyak masak, gaul rata dan biar daging sedikit garing.
Tambah kentang, hirisan bawang, hirisan cili hijau/merah dan perasakan dengan garam dan secubit gula. Kacau rata dan masak hingga bahan2 tadi layu sedikit. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat



8 comments:

  1. memang sedap ..
    nie kalau makan ngan lempeng @ cekodok .. mak aihh nikmatnyee ik ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. daging kunyit cmni pun bleh makan ngn lempeng gk ker..xpernah cuba lak...

      Delete
  2. Kalau masak daging ada kentangnya, memang kentangnya dulu habis he he he heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul la K.Amie...mmg laki bini dok kutip kentang dulu...hehehe

      Delete
  3. akak pun suko goreng daging kunyit ni..
    pahtu letok bawe banyok2...sedaknyooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp klu kt kelate mmg kalu goreng kunyit nih mesti bawe kena banyok2..abis daging dok kutip bawe plk..

      Delete
  4. sedapnyeee...tengok gambo pon dah terliur..

    ReplyDelete