Alhamdulillah kenyang betul malam nih...
En Hubby still xberhenti makan...
Dah lama xbuat sup tulang...
Nasib baik En Hubby dh rebus tulang tu awal2...
Kalau nk tggu bini dia balik baru rebus alamatnya keras kejung la tulang tuh..
Ada tips ke nk bagi tulang cepat lembut?....
Kalau ada gearbox lagi la suker tgk En Hubby makan....
K la resepi kt bawah..
Bahan-bahan
1/2 kg tulang
2 s/b rempah sup
2 biji kentang [belah 4]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
3 ulas bawang merah [tumbuk]
2 ulas bawang putih [tumbuk]
2 sm halia [tumbuk]
1 s/k lada hitam [tumbuk]
1 biji buah keras [tumbuk]
bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buak pelaga
Cara
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang dan kacau rata.
4. Rebuskan sehingga daging di ulang betul-betul lembut.
5. Masukkan kentang, air dan garam. Biarkan mendidih.
6. Biarkan reneh sehingga kentang lembut.
7. Tutup api dan masukkan daun bawang/daun sup
wiii lama gak tak mengesup tulang... tips tu mmg kene rebus semalaman tulang tu baru sodap kan.. tak pun masuk jek dlm pressure cooker... heheh..
ReplyDeletetu la selalunya adda rebus semalaman la..tp sbb nk masak semalam suh En Hubby rebus awal2 tgahari tuh..pressure cooker pun non ado..hahhaha...
Deletesalam, jalan-jalan singgah join...wow marveles sop tu.
ReplyDeletehttp://my-mintroom.blogspot.com/
singgah jgn xsinggah..kihkihkih..kt umah adda ni sup mmg laku...hbis nasi rendam bihun lak..selagi ada kuah dok ulang makan la En Hubby tuh..
DeleteDaku sangat suke sup tulang. Kena2 plak ade cili api pastu makan taim2 ujan lebat! Perghhhh!!! :)
ReplyDeleteMy latest Entry :)
Resepi: Chilled Cheese Cake (Instant)
betul tuh...xpun rendam mihun pastu wat smbal kicap...
Deletekalau kat umah tun kan, sup dulang jumpa masa raya korban je. hihihi..
ReplyDeletekempunan la adda klu sekali setahun...kihkihkih
Delete