KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Monday, 17 September 2012

Daging Masak Merah



Salam cuti 1 Malaysia semua....
Best nya bila cuti...Makin lama cuti makin malas la plk nak keja...
Sekali En Hubby baca terus dia suh dok umah baru tau...
Dah habis dh open house so time open kitchen kat dpur lak..
Dah jarang2 berasap..so skrg kena la rajin2 lak perasapkan..
Hari ni wat daging masak merah ngn goreng ikan pekena ngn sambal belacan ngn ulam..
Tu jer la..lagipun 2org jer makan bukan nya ramai...

Sumber : Chef Hanieliza



Daging Masak Merah

Bahan

500 daging [hiris nipis]
5 s/b sos tomato
5 s/b sos cili
kunyit
garam
minyak

Bahan Hiris
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 biji cili merah
2 biji cili hijau

Cara
1. Perapkan daging dengan sedikit garam dan kunyit sebentar.
2. Panaskan minyak dan masukkan daging.Goreng sehingga lembut.
3. Masukkan sos tomato dan sos cili.
4. Masukkan pula bahan hiris. Kacau dan gaul sebati.
5. Angkat dan hidangkan.

6 comments:

  1. Sedap ni makan dengan nasi panas....

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan adda...terima kasih sudi 4low n jenguk dapur asz...:)) menarik menunya...feberet husband nie...:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jgk..sama2..mesti la semua dh pro2 masak..kena la korek2 rahsia ckit..kihkihkih..menu ni kt umh adda pun suka..

      Delete
  3. kalau mkn dgn nasi berperisa pun sdp ni....walllaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela kan..nasi hujan panas ker..nasi jagung pun best gk..

      Delete