Jangan nak gelak la yer nengok kek pisang aku nih...
Taktau la cmner silapnya mcm xjadi jer kek aku nih..
Dah la xnk naik plk tuh...kempis jer kek aku nih..
Tengok CMG wat cantik jer..
Asal aku wat jer jdi cmni...Hadoiiiii tension makkkk k...
Tapi rasa dia ok..sedapp....
Tapi nape jadi cmni..xmcm CMG wat...huhuhu...
Tak nak ckp byk...Layan resepi jer la..nk melayan mood tension lgi nih..
Sumber : CMG
BAHAN-BAHANNYA :-)
250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
- Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
- Masukkan tepung berselang seli dengan metega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.
- Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....
Salam kenal. Tadi nampak kat dapur sifu2, tu yang singgah sini.Bila tengok profil macam sama le plak, baru berjinak2 dgn dunia masakan dan suka baca novel. ahak i like
ReplyDeletesajer ngendap2 dapur sifu2 td..layan perasaan frust ngn kek pisang nih..tu la dh umur cmni baru nk blaja masak.huhu..novel tu mmg suker sgt..baru jer beli 2biji novel td..kihkih
DeleteSalam adda, takpe cuba lagi, kita pun kalau buat kdg2 jadik mcm tu, lain tgn yg mengadun lain kejadiannya ehehe... tp kalau kita yg buat lagi byk kejadian2 pelik hihihi..
ReplyDeleteyeker...lega ckit hati dgr..xper nanti nk cuba gk wat lgi..nasib la En Hubby kena jadi juri makan..kihkih..slagi xjdi kek pisang ni smpai muak la org tu kena try..kihkih
Deletesalam adda.. yg ni lah pembakar semangat nak buat lagi tau.. kita dulu macam tu la jugak tapi cuba lagi cuba lagi sampai ler jadi hihi... x pe chai yok2 .. banyak jugak factor kalau nak kata x jadi ni mungkin pasal adunan n juga pasal oven kita tu..
ReplyDeletetu la mesti kena cuba lgi nih..byk gk factor dia ek..xper tggu jer kek pisang yg baru lainx yer..hehehe..
Deletesalam adda,
ReplyDeleteslamat hari raya dr akk..thnks sudi singgah blog akk yer..x per lpas nie boleh wat lgi ..jgn putus asa..:)
slamat ari raya untk akak gk..tu la tetap akan wat gk smpai jdi..hehe
Deletehehe... tak bace Bismillah ni mase memula ahaks!
ReplyDeleteMy latest Entry :)
MyChef's Gourmet Blog Challenge: Pau Ayam Kalio
jap2 nk igt!!! ehhh ngn doa makan terus adda baca la..heheheh...
DeleteHe he hehh... dah habis layan tensionnya ke Adda. Kak Amie pun gitu, kadang2 buat tak menjadi, nyampah betul, rasa tak nak buat lagi, terus merajuk sendiri ha ha hah tapi tak ada yang nak pujuk. Kakak tak berapa reti bab kek ni tapi kalau buat apa-apa berkaitan kek, kakak tak guna timbangan, kakak suka guna sukatan cawan atau gelas je...tu lebih selamat rasanya. Tapi kalau kek tak berapa nak naik tu... ada banyak sebab, kurang tepung ke, atau terlebih gula ke... macam2lah sebabnya.
ReplyDeletemula2 merajuk gk..pastu En Hubby ckp baru wat skali dh merajuk..dia ckp ni ok la bleh makan bukan xleh makan..terubat ckit hati..
ReplyDelete