Kihkihkih semua....Lama betul xmasukkan en3 yer...
Maklumlah open house berlambak2..So dh brapa hari dok gantung periuk belanga kt umah...
So pagi tadi jadi la sesi godek menggodek kek...
Maklum lah baru nk blaja wat kek..Setakat nih baru 3 jenis kek ku buat termasuk la yang nih..
Kebetulan member ckp nk dtg umah, so buat la kek nih sebagai tambahan...
Risau btul ku takut xmenjadi..tp alhamdulillah jadi la gk..
Lembut jer makan...tp manis ckit l.a..lainx kena kurangkan ckit penggunaan gula nih..
Tapi klu org yg suka makan manis tu maybe dh ok kot...
Suker betul bila apa yg kita buat menjadi kan...Member siap puji lagi...
Padahal aku pestime wat kek nih..Risau betul aku takut tak menjadi..
Sumber : Kak Anymz mykitchen
bahan2
450 gm lobak merah-di parut
255 gm tepung roti
1/4 st serbuk penaik
1/2 st soda bicarbonate-akak kurangkan 1/4 st
1 st cinnamon
390 gm gula castor-akak guna 370 gm
75 gm walnut cincang-akak guna 90 gm
4 biji telur
3/4 cawan minyak jagung
1/2 st garam
cara
Tepung,serbuk penaik,soda bicarbonate di ayak dan ketepikan.
Pukul telur hingga gebu
Masukkan gula dan pukul hingga gula hancur
Masukkan minyak jagung dan perlahankan speed
Masukkan bahan yang di ayak
Masukkan garam bila lobak merah dan walnut di masukkan.
Gaul perlahan dengan spatula
Alas acuan dengan kertas
Tidak perlu sapu mentega
Bakar dengan suhu 175 selama 40-45 min
Bahan Cream
250 gm cream cheese
60 gm mentega
130 gm gula icing
50 gm(akak guna 80gm) walnut di bakar dulu dan kemudian di kisar
cara
Pukul cream cheese hingga rata
masukkan mentega dan gula
Pukul lagi
Kacau rata dan sapu pada kek.
Sedap dan berkhasiat! I love it!
ReplyDeleteAdda ni pestime wat & try makan..sedap gk rupanya..xpernah makan karot kek..kihkih..
Delete