KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Thursday, 6 September 2012

Bun..



Salam malam jumaat yer semua...Kihkihkih..
Malam nih aku nk tayang roti aku nih...jadi la kan..
Nak tebus mood frust ngn kek pisang hari tu...
Ni pestime la aku cuba wat roti..
Naik lenguh aku uli dengan menggunakan tulang 4 kerat aku nih..
Tapi tidak sia2 bila masak...Lembut nya mcm roti gardenia..
En Hubby siap puji bagai...cakap lepas nih xpyh dh nk g beli roti kat kedai lgi..
Heheheheh...tp kan bila keesokkan harinya plk kurang lembut dh...
Tidak lembut mcm semalam...ke sebab aku biar mcm tu jer bawah tudung saji..
Masuk angin ke apa roti aku..Bleh bgtau x sebab dia..Maklumlah aku nih budak baru blaja...



Sumber : Chef Hanieliza



Bahan A

500 gm tepung high protien
30 gm susu tepung
80 gm gula
11 gm ibu roti [1 paket]
1 s/k pelembut roti
1 biji telur
1/2 s/k garam

Bahan B 
250 ml air
80 gm majerin


Cara 
1. Masukkan dan gaulkan rata semua bahan A.
2. Masukkan air dan gaulkan lagi sehingga sebati.
3. Masukkan majerin dan gaulkan sehingga adunan kelihatan sebati [ anggaran 10 minit].
4. Bahagikan adunan pada 50 gm setiap dan buatkan bulat2.
5. Bentukkan adunan mengikut pilihan sendiri.
6. Perapkan sehingga saiz roti naik sekali ganda.
7. Bakar dalam suhu 200'C selama 15-20 minit atau sehingga kelihatan masak.
8. Keluarkan dan sapukan majerin pada roti yg telah masak.




6 comments:

  1. wah tabik la kat Adda buat roti uli mggunakan tulang 4 kerat tu..QH uli guna bibik M tu..xsggp..biase roti lepas masak mmg lembut n sedap..seeloknya simpan dlm bekas yg bertutup..roti xde la keras..kekal lmbut gitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru nk cuba meroti kan mintk ngn En Hubby kan dia ckp apa plk tiba2 guna BM tuh..tp tggu 2-3x buat baru bleh mintk..kihkihkih....yeker patut la..lainx kena simpan dlm bekas la yer...thanks..syg byk2 kt QH...

      Delete
  2. perghhhh... buat roti manual, memang kebaboooom la adda ni, cheq sue kalau manual ni alamatnya buat roti kat kedai ajelah. biasa kalau buat roti sendiri ni memang keesokannya agak keras sikit adda, seeloknya simpanlah dalam bekas tertutup, pastu bila nak makan letakkan sekejap dalam oven panas. insyaAllah lembut dan sedap aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula2 nih kena la manual..bila 2-3x wat baru la bleh request BM plk..kihkih..kes pancing la dulu nih..tu la adda baru tau..thanks yer Cheq Sue ngn tip tuh...

      Delete
  3. kira menjadiklah tu bunnya ye Adda... kita tak pernah buat he he he ehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi la tuh...kira ank tekak laju jer telan kira ok la..hahahha..cuma xpro la lgi...

      Delete