Assalamualaikum semua....
Selamat hari Rabu yer...
Hari ni just nak masukkan n3 menu-menu yang terlepas...
Maklumlah dh seminggu balik kampung...
Kenduri bukan main byk lagi...
Satu hari ada 4 kenduri..nak pecah perut di buatnya....
K la menu ni dh lama dh buatnya..dh lupa pun harinya,...
Dah basi pun...erkkk bukan setakat basi dh jadi baja dh pun...
Tapi memang la sedap k...selera jer bila makan...
Kari sotong ni aku buat atas permintaan En Hubby...
Resepi plak ambk dekat Kak Nannie . TQ yer akak.
Tapi aku sajer jer tambah fishball ni..sebab tgk ada ckit jer lagi...
Campak jer la sekali..
BAHAN-BAHAN :
1 kilo sotong
3 cawan santan pekat
7 biji fishball
1 peket rempah kari udang - cap Adabi
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 biji lada merah
2 cm kayu manis - 1 batang je
3 biji bunga cengkih
2 biji bunga lawang
2 tangkai daun kari
Garam dan air asam jawa secukup rasa
CARA MEMASAK :
1) Kupas bawang, halia dan mayang halus semua bawang serta halia ini , panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bawang bersama kayu manis, daun kari , bunga lawang dan cengkih sehingga terbit bau wangi.
2) bancuhkan rempah kari dengan sedikit air di dalam mangkuk . Bila bawang sudah layu , masukkan rempah kari serta air asam jawa kemudian terus kacau sehingga rempah kari masak dan terbit minyak.
3) Kemudian masukkan semua santan dan kacau supaya semua bahan mesra dan biarkan kuah mendidih kemudian masukkan sotong dan fishball terus kacau . Masukkan garam dan biarkan sotong masak baru la ditutup api dapur .
sedapnye...dah ade sotong...tmbh fish ball lg yer...
ReplyDeletesotong baru smpai ke umh..hahahha..nk hbiskan fishball tu tmbah jer la..dr pd kejung dlm icebox..heheh
Deletemesti sedap tu sotong nya beso dan tak ptong lagi akak suke ni meratah sotong fav..
ReplyDeletesotong tu byk telur..syg plk nk potong..nk potong kreatif2 xpndai..kihkih..asal seafood sedap jer kalau ratah-ratah ni kak noor
Delete