Balik kampung baru ni smbil g kenduri ajak la En Hubby g shopping dkt Bukit Bunga...
Selalunya aku selalu g seberang jer Mundok..
Tapi sekarang dh takbleh masuk sana xtau la kenapa..
So situ jer la tmpat beli barang yang orang kirim..
Yer la dh namanya kampung dekat2 ngn sempadan Thailand kan..
Borong sakan la kalau balik..
Dengan buah2an la, toto ngn cadar la, keropok bagai la..
Ngah dok tinjau-tinjau tu jumpa la set loyang...
Excited la mintk ngn En Hubby mana tau bleh ker aku blajar bikin kek...
Dia cakap ambk jer la..murah ok..
Ni la set loyang yang sempat aku kebas tu..
En Hubby cakap kalau tak jadi lagi kek taktau la..Hukhukhuk..
Jadi sebagai sesi merasmikan loyang ni..
Aku pun cuba la buat kek batik..
Nak buat kek yang kebabommm tu rilek dulu..
Testing kek batik jer la dulu...
Resepi plk aku ambk kt sini...
Sedap memang sedap walaupun rupa dia sememeh jer..
Tapi takper tunggu la bila dh banyakx buat nanti..
Konpem kebabommm punya...(berlagak la ckit..suntik semangat ni)..
Bahan-bahan :
- 300 gram biskut marie - dipatah 4
- 200 gram milo
- 250 gram susu pekat
- 2 biji telur
- 3 sudu besar planta / butter
Cara membuat :
- Satukan semua bahan di dalam kuali kecuali biskut marie
- Kacau hingga semua bahan sebati
- Gunakan api yang paling kecil
- Kacau lagi hingga bancuhan coklat menjadi pekat
- Bila bancuhan dah jadi pekat dan likat, masukkan biskut marie
- Kacau lagi hingga biskut tersalut dengan coklat (hati-hati semasa mengaul, jangan sampai biskut hancur)
- Curahkan kek batik ke dalam loyang yang telah disalut dengan kertas minyak atau plastik
- Ratakan dan tekan kek batik semasa kek batik masih panas supaya ianya mampat
- Masukkan dalam peti ais atau pun biarkan ia sejuk barulah buleh di potong - kalau disejukkan semalaman dalam peti ais akan memberikan hasil yang memuaskan
No comments:
Post a Comment