Resepi ni aku jumpa masa dok godek-godek kt dapur Kak Aiyu..
Dia plak ambk dr umh Kak Ummi Home Sweet Home..
So skrang smpai plk kt umh aku...
Bahan-bahan:-
· 500 gm daging batang pinang
· 1/2 - 1 sk. garam
· 1/8 sk. serbuk kunyit
· 4 ulas bawang putih - tumbuk halus - aku plak hiris nipis-nipis
· 500 ml air
· Minyak untuk goreng
· 1 sudu besar jus limau nipis
Bahan Ditumbuk Kasar:-
· 250 gm cili hidup merah (akak guna 4 biji cili merah + 4 tangkai cili padi merah)
· 150 gm bawang merah (akak letak 5 biji)
· 1/2 - 1 sudu kecil garam
Cara Memasak:-
1. Potong-potong daging ukuran 1x5x5 cm, kemudian bersihkan dan tos. Gaulkan dengan garam, serbuk kunyit dan bawang putih. Perap 15 - 20 minit.
2. Letakkan daging dalam periuk/pan yang lebar dan tuangkan air tadi separuh. Jerang di atas api kecil dan tutup periuk. Biarkan air mengering dan daging empuk. Kalau belum cukup empuk, tambah air secukupnya dan masak lg hingga daging empuk. Angkat dan toskan.
3. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali, masukkan daging tadi dan goreng hingga kecoklatan tapi jangan terlalu kering/garing. (Boleh goreng sikit2..) Angkat dan toskan.
4. Kemudian dalam kuali yang lain, panaskan lebihkurang 150 ml minyak. Tumiskan bahan tumbuk kasar hingga naik bau dan harum. Biarkan cili masak dan pecah minyak.
5. Masukkan jus limau nipis, kacau rata. Masak hingga bau menyengatnya hilang, seimbangkan rasa dan matikan api.
6. Masukkan daging tadi dan gaul rata2. Angkat segera.
No comments:
Post a Comment