KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Thursday, 7 June 2012

Kari Daging


Ni plak menu semalam punya...
Tapi ikut ada jer stok kat umh ni yer..
Tak boleh nk membebel panjang dah..
Bos dah masuk opis..
layan jer resepi ok..


Sumber : Chef Hanieliza
Bahan2
  1. 1 kilo daging
  2. 2 sb cili kisar
  3. 1 biji bawang besar*
  4. 4 ulas bawang putih*
  5. 1/2 jari halia*
  6. 4-5 sb rempah kari daging-dicampur sedikit air dan jadikan pes
  7. 1 batang serai - dititik
  8. 2 lembar daun kari
  9. sedikit kayu manis,cengkih,pelaga (penumis)
  10. 3 biji kentang - dibelah 4
  11. 3 biji tomato - dibelah 4
  12. 2 batang lada hijau - dibelah 2
  13. 1/2 cawan kerisik
  14. 1 keping asam gelugur
  15. garam secukup rasa
  16. minyak masak - untuk menumis
  17. 1/2 biji bawang besar - dihiris
  18. 2 ulas bawang putih - dihiris
  19. air secukupnya utk kuah
Cara2
  1. Kisar bahan2 bertanda * dan campurkan bersama cili kisar.
  2. Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bwg besar dan bwg putih yg dihiris juga daun kari hingga layu dan masukkan campuran bahan kisar, penumis dan serai dan terus tumis hingga hampir kering lalu masukkan pes rempah kari dan tumis hingga wangi dan terbit minyak.
  3. Masukkan daging dan rebus sehingga empuk...
  4. Masukkan kentang. Bubuh garam, asam gelugur, kerisik, kacau rata dan masak hingga mendidih. Tambah air jika perlu dan masak lagi biar mendidih dan kentang empuk.
  5. Kecilkan api dan masukkan cili hijau dan tomato. Renihkan lagi 10-15 min.
  6. Siap untuk dihidangkan.



2 comments:

  1. pekena dengan nasi putih panas2 sedap ni Adda roti pun sedap gak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...pagi td ada kuah lebih cicah roti jer...nk menjala roti..belum pndai lagi..huhu

      Delete