Sebenarnya sup pasta ni untuk anak2 jer..
Yerla budak 2org ni mmg tekak omputeh..
So semalam dinner jadi menu ni...
Yang mamanya nak kick tu dia...
Sambal kicap...
Hahhahaa....
300 g pasta, rebus hingga lembut, toskan dan gaul dgn sedikit minyak
10 ekor udang
1/2 cawan mix vege
5 biji tauhu
4 biji telur
2 liter air
2 kiub pati ayam "MAGGI"
1 camca teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Bahan Tumis:-
1 inci kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 biji pelaga
4 ulas bawang merah kecil, dihirs halus
3 ulas bawang putih, diketuk
1 inci halia, diketuk
Bahan Hias:-
Bawang goreng
Hirisan daun sup/daun bawang
Sambal kicap
Limau nipis
Cara membuatnya:-
Dalam periuk, panaskan 2 camca besar minyak masak, tumis semua bahan tumis hingga wangi. Masukkan mix vege, kacau dan tuang air. Masukkan kiub ayam dan biar masak dgn api sederhana.
Masukkan udang, tauhu telur dan serbuk lada hitam. Bila mendidih perasakan dgn garam.
PENYEDIAAN PASTA:- Dalam mangkuk, isi pasta dan tuang kuah dgn isi2nya sekali. Hias dgn bahan2 hias sebelum dihidangkan.
sedapnyaaaaaaa....nak buat la...
ReplyDelete