KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Tuesday 12 September 2017

Kepah Masam Manis...


Ini salah satu peberet Rusydi..
Rusydi ni suka betul makan seafood..
Sebijik perangai papanya...
Jenis2 bercengkerang ni lagi la..
Kerang, lala, kepah spesis2 cmni la..
Cuma siput sedut jer aku rasa dia belum makan...
Hhihiih..
Selalunya benda cmni..
Sibuk meratah jer...
Makan nasi ngn lauk lain dulu..
Yang ni last sekali..
Sebab semua nak meratah..
Hhihiihh...

Bahan-Bahan

1 kg kepah
2 sudu besar cili kisar
1/2 cwn sos tomato
1/2 cwn sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 biji tomato-dipotong dadu
sedikit daun sup/ daun bawang
minyak masak secukupnya

Bahan Hiris
10 biji cili padi merah
1 labu bwng besar
3 ulas bwng putih

Cara Memasak
Tumiskan bahan2 hiris sehingga naik bau.
Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan sedikit air. Biarkan  mendidih sambil di gaul rata.
Masukkan tomato yg di potong kecil. Masukkan garam, gula dan gaul rata.
Setelah siap dan cukup rasa, matikan api dan bolehlah masukkan kepah. 
Gaul rata dan bila masak bolehlah di hidangkan. Tabur dngn daun sup/ daun bawang.


1 comment: