KAWAN-KAWAN TERSAYANG

Wednesday, 6 September 2017

Daging Masak Kicap Bercili...


Baru lepas raya haji kan..
Daging korban pun banyak la...
Sana sini menu daging..
Rumah aku pun tak nak kalah...
Ni menu kat umah aku plak...
Bebudak ni suka la klu cmni..
Aku pulak dok meratah jer la...
Sepinggan pun tak ckup klu meratah..hihihi...

Bahan bahan: 
Daging 
1 labu bawang besar - hiris bulat 
1 sudu besar cili kisar - ikut pedas disukai 
Lada hitam - tumbuk kasar 
Rempah penumis: Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga 

Bahan sos: 
Kicap pekat 
Kicap manis 
Sos tomato
Sos tiram 

Bahan bahan kisar: 
1/2 labu bawang besar 
5 ulas bawang merah 
2 ulas bawang putih 
1/2 inci halia 

Cara-cara : 
Rebus daging sampai empuk.
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing dan masak. Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tomato dan sos tiram. 
Kacau hingga sebati. Masukkan air. Setelah mendidih,  masukkan susu pekat, serbuk lada hitam, 
bawang besar. 
Gaul-gaulkan seketika sebelum ditutup api.  


No comments:

Post a Comment