Bila ada jer roti nak expired..
Ni la hasilanya..
Nak bagi lagi cantik...
Layer la cantik2..
Color cantik2...
Macam aku ni malas...
cmni la kejadiannya.,..
Tapi bila dok depan tv...
Makan pulak sejuk-sejuk..
Licin jugak akhirnya...
SUMBER : oven kecil
Bahan-bahan :
10 gm serbuk agar-agar
1/2 cawan gula pasir
3 cawan air
4 keping roti *
2 biji telur ayam *
1/2 cawan susu pekat manis *
1 tin susu cair (400ml) *
1 sudu teh asen vanilla *
2 sudu besar majerin
2 sudu besar serbuk koko ATAU 1/4 cawan serbuk milo
1 atau 2 pewarna kesukaan
Cara-cara :
Masak serbuk agar-agar dan juga gula bersama air di atas api dapur.
Sementara itu, masukkan bahan-bahan bertanda * ke dalam mesin pengisar(blender) dan kisar halus. (Pastikan mesin pengisar anda tak ada rasa cili yer.. Nanti jadi puding cili marble pulak..hihihi)
Tuang bahan kisar ke dalam larutan agar-agar yang mendidih.
Kacau sentiasa hingga larutan agak pekat.
Masukkan majerin dan kacau hingga larutan menggelegak. Tutup api dapur.
Bahagi larutan puding kepada 3 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko dan digaul sebati, satu bahangian dicampur dengan pewarna pilihan dan satu bahagian dibiarkan dengan warna asal atau boleh juga kalau nak diwarnakan.
Basahkan loyang atau acuan pilihan dan sendukkan larutan puding berselang-seli setiap bahagian. Sendukkan adunan terus menerus, maknanya tak perlu tunggu keras adunan yang dah disendukkan ke dalam loyang tu. Kalau nak dapatkan corak seperti di atas tu, sengetkan loyang dan sendal loyang tu di salah satu hujungnya supaya tak jatuh. Kemudian mulalah menyenduk adunan berselang-seli hingga habis digunakan. Kembalikan loyang pada kedudukan asal dan biar puding keras.
Masukkan ke dalam peti sejuk. Hidangkan sejuk-sejuk memang sedap.
sedapnya. haah kan, kalau roti nak expired sayang nak buang..
ReplyDeleteok hat ni mmg lama tak buat. bese roti tu buang sajoooo
ReplyDelete