Masak lemak camni jer utk bebudak nih...
Simple je kan...
Dah malas nak masak...
Pastu goreng ikan..
Tambah pulak ulam ngn sambal belacan..
fuhhh mabeles,...
Lauk simple cmni pun bleh tambah makan nasi..
Ko rasa??? cmne nak kurus..
SUMBER : CMG
150 gram fucuk @ tauhu kering, kerat kecil dan rendam hingga lembut
1/4 biji kobis, hiris kasar, cuci dan toskan
1/2 batang lobah merah, potong bentuk jejari
1/2 cekek soo hoon, kerat kasar2 dan rendam
2 batang serai, dititik
1 biji bawang besar, hiris halus
3 ulas bawang putih, dititik
1 camca besar udang kering, cuci dan tumbuk kasar
300 ml pati santan
1 liter santan cair
Air jika perlu
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan santan cair, udang kering, bawang besar, bawang putih, serai dan juga lobak merah, kacau dan masak hingga mendidih, masukkan fucuk dan biar mendidih perlahan hingga fucuk lembut.
Masukkan kobis dan soo hoon, tuang pati santan dan kacau rata. Masak dengan api kecil, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau dan biar mendidih perlahan, rasa dan jika ok boleh matikan api, Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ikan masih..
Fav anak akak ni...bertambah dia makan kalau masak lemak fucuk ni
ReplyDelete